Skip to main content

Tusindvis af tyske læger sigtet for bestikkelse

Journalist Christian - Andersenca@dadl.dk

2. nov. 2005
2 min.

Den offentlige anklager i Tyskland har sigtet 2.200 læger for bestikkelse. Egentlig havde den offentlige anklager det dobbelte antal læger i kikkerten, men de er faldet for bagatelgrænsen på 1.000 D-mark (ca. 3.800 kroner).

Sagen er forbundet med medicinalfirmaet SmithKlineBeecham, som ifølge den offentlige anklager har givet læger rejser, gaver og diverse honorarer for at ordinere firmaets produkter.

Sigtelserne, som også omfatter ikke færre end 380 medarbejdere ved SmithKlineBeecham, er baseret på bestikkelsestilfælde fra 1997 til 1999, hvor SmithKlineBeecham fusionerede med GlaxeWelcome og blev til GlaxoSmithKline. Alle sigtelser stammer fra episoder før fusionen. Indtil videre er det kun SmithKlineBeecham, som har været i den offentlige anklagers søgelys, men andre medicinalvirksomheder vil blive undersøgt.

I alt omfatter sagskomplekset 5.800 enkelttilfælde.

Anklageren bygger sagerne på, at lægerne reelt ikke ydede noget for at opnå goderne fra det store medicinalfirma. Læger fik honorar for undersøgelser, som ikke blev færdiggjort, og fx kunne en »konferencerejse« med ægtefælle være til et Formel 1-løb, VM-finalen i fodbold eller en ferietur til Rhodos.

Siden 1999 har den offentlige anklager i hemmelighed arbejdet på at samle materiale til en sag mod lægerne og en række medarbejdere hos SmithKlineBeecham. Politiet har for to år siden blandt andet ransaget flere rejsebureauer og kontorer hos medicinalgiganten, men efterforskningen er hidtil holdt uden for offentlighedens søgelys.

Lægerne har typisk modtaget ydelser svarende til mellem 250 og 3.000 D-mark, men i visse tilfælde er det beløb på op til 40.000 D-mark (ca. 152.000 kroner). De 5.800 enkelttilfælde udgør en værdi af to mio. D-mark (ca. 7,6 mio. kroner).

Den tyske lægeforening, Bundesärztekammer, mener på baggrund af sagen, at der er behov for en informationsindsats over for lægerne. Hvad må de, og hvad må de ikke modtage af diverse ydelser fra medicinalindustrien?

Bundesärztekammer anfører til forsvar for de mange sigtede læger, at lovgrundlaget, som udstikker grænserne for, hvad, der må betragtes som bestikkelse, har ændret sig markant i de seneste år, og derfor har givet anledning til uklarhed og misforståelser hos mange læger.

Mange læger har hidtil ikke vidst, hvor let man kunne komme i konflikt med antikorruptionsloven. Det er ikke tilstrækkeligt, at en læge ikke er bevidst om, at han eller hun gør noget ulovligt med hensyn til bestikkelse - hammeren falder alligevel.

Bundesärztekammer agter selv at iværksætte en informationskampagne over for medlemmerne og opfordrer justitsmyndighederne til også at lave en oplysningsvirksomhed om de juridiske spidsfindigheder.

Den offentlige anklager regner med at rejse tiltale i de første sager inden for de næste par måneder.