Skip to main content

Uddannelse på speed

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

24. aug. 2007
3 min.

Der er fart over feltet på Bispebjergs lungemedicinske afdeling, en overlæge er syg og »vi andre må slukke ildebrande«, forklarer klinikchef Birgitte Nybo. Konstant travlhed og uddannelse er ikke den bedste cocktail, når man også vil være en god uddannelsesafdeling, pointerer hun.

Hendes afdeling blev adskilt som selvstændig afdeling sidste år, og hele strukturen er ved at blive bygget op, herunder uddannelsen.

»Vi har alle hamrende travlt, og tiden er knap til uddannelse. Men vi er meget bevidste om at have fokus på uddannelse og supervision. Vi synliggør den ved at hænge uddannelsesprogrammer og opslag om vejledersamtaler. Vi italesætter den hele tiden, blandt andet ved at gøre de yngre læger bevidste om, at uddannelsen sker i klinikken, og give dem feedback. Uddannelse kan også være fem minutter i døren med en speciallæge,« siger Birgitte Nybo.

Hun synes, at det er fint, at der bliver skruet op for dimensioneringen og ser gerne flere uddannelsesstillinger på sin afdeling.

»Også inden for lungemedicin skal der udvides. Det er en god ide, for der mangler speciallæger. Vi vil gerne have endnu en uddannelsesstilling. Vi kan godt overkomme det, for en uddannelsessøgende læge er også en ekstra hånd. Så kan vi udvide vagtlaget fra syv til otte og det giver da lidt luft.«

Tvivl om fremtid

Hvilke konsekvenser ser du ellers af uddannelsesændringerne?

»Med hensyn til turnus tror jeg, at vi løber ind i et problem. Vi ved ikke, om vi får det samme antal, som vi hidtil har haft, fordi flere specialekategorier er kommet med i turnus. Spørgsmålet er, om vi kan dække vores vagtlag. Det ved vi ikke endnu,« siger Birgitte Nybo.

Også på hoveduddannelsesområdet er der usikkerhed:

»Det er også svært at overskue konsekvenserne af fireårsreglen. I dag sætter vi de ældre læger, som er langt henne i deres uddannelse på bagvagt. De er nemlig rutinerede læger, fordi de har haft lang ventetid, før de kom ind på hoveduddannelsen. Med fireårsreglen vil de ældre uddannelsessøgende være mindre rutinerede. Det bliver forholdvist mere ukvalificerede læger, som skal gå i bagvagt,« siger hun.

Er du ligefrem bekymret for kvaliteten?

»Det ved jeg ikke endnu. Det vil tiden vise. Vi skal i hvert fald forholde os til, at de læger, der nu går i bagvagten, bliver yngre og yngre.«

Gammel

Ovre i sengeafdelingen har Helle Andreassen netop reddet en patient ud af en kritisk situation. Hun har været læge i 17 år og bliver den 1. september færdig som speciallæge. Hun har en ph.d. og var syvårskandidat, da hun startede sin speciallægeuddannelse:

»Dengang var det mere normen end undtagelsen, at man var gammel, når man startede sin speciallægeuddannelse,« siger hun.

Hun er ikke i tvivl om, at ændringerne i speciallægeuddannelse vil kræve mere af uddannelsesafdelingerne:

»Hvis vi skal have speciallæger efter så kort tid, skal både afdelingen og den uddannelsessøgende have meget mere fokus på uddannelsen i hverdagen og udnytte enhver situation til læring. Det er godt, at man har lavet kompetence-lister, hvor der står, hvad man skal kunne inden for specialerne - det må man udnytte. Og så må man lave detaljerede uddannelsesplaner, så man bliver mere målrettet i uddannelsen,« siger Helle Andreassen.

Hun er forsigtig positiv over for fireårsreglen:

»Måske er det en fordel, at man bliver fastholdt i et uddannelsesforløb, selvom jeg godt kan se, at reglen binder folk på en anden måde.«

Den største bekymring er dog kapaciteten:

»Jeg er sikker på, at vejen frem er, at alle læger også de, der ikke er vejledere, skal have fokus på læring. Men jeg er bange for, at der bliver et ressourceproblem. For når uddannelsen bliver kortere, og man hurtigere skal være speciallæge, er der behov for mere supervision. Og det, tror jeg, at man får svært ved at finde ressourcerne til,« siger Helle Andreassen.

Lungemedicinsk Klinik L. Bispebjerg Hospital

Har ingen vakancer, ingen rekrutteringsproblemer

Eget vagthold på syv.

Heraf fem turnuslæger og to introduktionslæger

Bagvagten tæller også syv. To afdelingslæger og fem 1. reservelæger.