Skip to main content

Uddannelsestiltag ind i Overlægeforeningen

Informationsmedarbejder Lisbeth Dahl, FAS

1. nov. 2005
2 min.

»Jeg vil formidle uddannelsestiltag ind i Overlægeforeningen, specielt overlægers betydning for den kommende speciallægeuddannelse og deres rolle for uddannelseskulturen i afdelingen. Hvordan sikrer vi, at overlægerne er klar til at påtage sig opgaven?

Herunder både tids- og lønmæssigt, dvs. hvilke forudsætninger skal der til, for at overlægerne kan påtage sig opgaven?

Dette skal ses i lyset af et tiltagende pres på de kliniske afdelinger med henblik på at effektivisere og øge antallet af behandlinger og det faldende antal speciallæger i de kommende år til at varetage en stigende undervisningsbyrde«, siger Martin Rudnicki.

Martin Rudnicki er formand for Dansk Selskab for Medicinsk Uddannelse og har været det igennem to år. Desuden er han lektor på et laboratorium for kliniske færdigheder under Københavns Universitet, hvor nye undervisningstiltag initieres og evalueres, herunder både praktiske færdigheder og kommunikationstræning.

»På den baggrund har jeg en god fornemmelse af uddannelsestiltag og strukturen på landsplan. Jeg har også været med til at udarbejde målbeskrivelse for specialet i henhold til Speciallægekom-missionens betænkning, og jeg er repræsenteret i det specialespecifikke regionale uddannelsesråd«, siger Martin Rudnicki.

Han er endvidere uddannelsesansvarlig overlæge på Roskilde Amts Sygehus Roskilde, hvor de på afdelingen forsøger at arbejde målrettet med uddannelsen af de yngre læger, men fokuserer også prægraduat, hvor der i øjeblikket evalueres en ny eksamensform for de medicinstuderende i afdelingen (porteføljeeksamen).

Ledende overlæger skal finde deres rolle

»Igennem en årrække har der været fokuseret på de ledende lægers forhold, hvilket jeg er helt indforstået med. Men der er en stor gruppe af overlæger, som ikke tilhører den gruppe, og hvor en del af denne gruppe ledelsesmæssigt ikke har fundet deres rolle endnu. Det er vigtigt at sikre deres forhold, så overlægerollen bevares med et fornuftigt ledelsesmæssigt indhold for dermed at sikre arbejdsglæden og lysten til at påtage sig nye opgaver inden for forskning, uddannelse og patientbehandling«, siger Martin Rudnicki.

Fakta

Martin Rudnicki er 46 år og overenskomstansat overlæge på gynækologisk afd., Roskilde Amts Sygehus Roskilde 1998 med ansvar for gynækologi (dvs. den operative del af specialet).

Han er dr.med. ved Københavns Universitet (1995) inden for kalkomsætningen hos patienter med risiko for afkalkning.

Han har i mange år deltaget i fagligt arbejde, bl.a. i reservelægerådet på Rigshospitalet. Siden 1998 har han været repræsentant for Roskilde Amt i Overlægeforeningen og for nylig deltaget i Ny Løn-arbejdsgruppen nedsat af Overlægeforeningen, der havde til formål at udarbejde retningslinjer for, hvordan Ny Løn kan udmøntes.