Kort efter nytår kom der en opfordring fra PLO på Twitter og andre kanaler. Det var i kølvandet på Sundhedsstyrelsens offentliggørelse af prioriteringsrækkefølgen til COVID-vaccine: Praktiserende læger bliver kimet ned af patienter, der ringer om deres placering. I skal ikke ringe til os, vent, til I bliver kontaktet af myndighederne, var PLO’s budskab. Nogle ville forsøge at påvirke til at komme frem i køen, forlød det. Men mange var bekymrede, fordi de var usikre på, om sundhedsmyndighederne kender dem og har informationerne til at kunne indkalde dem til vaccination.
Søren Brostrøm gik ud og meddelte, at kommunikationen fra Sundhedsstyrelsen ikke havde været god nok og kort efter blev en datoinddelt prioriteringsrækkefølge offentliggjort.
Her fremgår det, at efter plejehjemsbeboerne, de meget gamle og frontpersonale er vaccineret, skal de med særlig øget risiko for alvorligt COVID-forløb vaccineres. Det er gruppe 5, som rummer 190.000 personer. De er nu ved at blive vaccineret.
Som nummer 10 – af 12 i alt – kommer gruppen med øget risiko, som skønnes at rumme cirka 200.000 personer. De skal ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender vaccineres i april.
Det lille ord »særlig« har en meget stor betydning her. Og det er nok årsagen til en del forvirring, mener Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.
»Jeg tror, der er sket en sammenblanding af patienter i særlig øget risiko og patienter i øget risiko. Mange mennesker har troet, at det nu er deres tur og derfor har de ringet til lægen, fordi de mente, at de måtte hjælpe lægen med at finde frem til dem. Men en del kommer helt nede som nummer 10 i rækkefølgen«, siger han, der oplyser, at der arbejdes på fuldt tryk med at finde metoder til at udpege risikopatienterne.
Højrisikopatienterne skal findes på sygehusene
Ikke bare patienter, men også almen praksis har været forvirrede over Sundhedsstyrelsens udmeldinger. Det har været uklart for praktiserende læger, hvilken rolle de har i at finde risikopatienterne frem.
»Men Sundhedsstyrelsen har til os meldt ud, at aktuelt skal der findes 5.000 i gruppen med særlig øget risiko, og at det først og fremmest er sygehusene, der skal finde dem. De praktiserende læger er tiltænkt rollen som en slags bagstoppere. Der skal højst findes én patient pr. praktiserende læge i den kategori, er vurderingen«, siger direktør i PLO, Jonatan Schloss. Ifølge Sundhedsstyrelsen var der den 20. januar igangsat vaccination af omkring 30.000 i gruppe 5.
Hjerteoverlæge: Vi er forvirrede
Højrisikopatienterne i gruppe 5 har deres gang på sygehusenes ambulatorier og det er afdelingernes opgave at finde frem til de patienter, de vurderer svarer til de definitioner, som Sundhedsstyrelsen har lagt frem.
Det hele er dog endnu i proces. De praktiske og organisatoriske rammer for vaccinationerne er ved at blive opfundet, og patienterne skal nu findes frem. Og dernæst informeres. Og endelig, men ikke mindst, vaccineres. Når vaccinerne er der.
Det er de vilkår, der hersker, den dag Ugeskrift for Læger taler med sektionschef og overlæge på Hjerteafdelingen på Aarhus Universitetshospital, overlæge Jacob Thorsted Sørensen.
»For at sige det kort. Her er forvirring«, siger han.
Afdelingen ser omkring 50.000 patienter om året. Men indtil videre er kun 27 patienter meldt ind til vaccination.
»Vores region har underinddelt patienterne i tre kategorier og vi blev bedt om først at finde ultra-højrisikopatienterne, der bare skulle vaccineres med det samme. Der fandt vi de 27. Men det er jo meget få«, siger Jacob Thorsted Sørensen.
Afdelingen er nu i gang med at finde de næste og har allerede lister klar. Via det elektroniske journalsystem, EPJ Midt, har regionen åbnet mulighed for at finde frem til de øvrige patienter inden for gruppe 5. Det giver dem et overblik over de ambulante patienter og de kan sortere i forhold til alder, diagnose, antal kontakter og hvilke særlige spor de følger i ambulatoriet, f.eks. lunge-blodtryks-spor.
»Det er gået lynhurtigt med at få den adgang og det er super brugbart, så det er vi meget glade for. Selvom vi er en stor ambulant virksomhed, kan vi relativt nemt få overblik over, hvem der er i øget risiko«, siger Jacob Thorsted Sørensen.
Men da interviewet finder sted, er den lange liste, som afdelingen har udarbejdet med patienter i højrisiko, ikke blevet afleveret noget sted. Regionen har meddelt, at de er ved at samle det hele i en særlig prioriteringsfunktion, så denne dag er listen ikke sendt frem.
Jacob Thorsted oplyser, at afdelingen er orienteret om, at regionen er ved at bemande prioriteringsfunktionen, bl.a. skal der udpeges en overlæge fra specialerådet, der fagligt kan assistere med at finde koderne for, hvem der skal udvælges.
Men i dag er frustrationen der.
»Vores patienter vil gerne vide noget. Det er hjertetransplanterede, patienter med forhøjet blodtryk i lungerne, børn og unge med medfødte sygdom osv., og de er naturligvis forvirrede og fortvivlede, fordi de ikke engang er meldt ind endnu«, siger Jacob Thorsted Sørensen og fortsætter:
»Vi beroliger selvfølgelig patienterne, for de bliver naturligvis ikke glemt, og vi fortæller dem, at hvis de er i den særlige højrisikogruppe, så vil de blive vaccineret inden udgangen af marts. Vi beder dem væbne sig med tålmodighed, og så må de eventuelt få lov at spørge, om de står på den liste, vi har lavet«.
Klarere definitioner