Skip to main content

Udredningsgaranti risikerer at blive dyr

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

28. sep. 2012
3 min.

"Det her kommer til at ændre henvisningsmønstre. Og det er ikke godt".

Således sagde Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen, da Dansk Erhverv og Dagens Medicin mandag havde indbudt til minihøring om regeringens kommende udrednings- og differentierede behandlingsgaranti.

Lægeforeningen har længe kæmpet for en udredningsgaranti, men frygter, sådan som det foreløbige lovforslag ser ud, at de praktiserende læger fremover vil sende langt flere patienter til udredning på hospitalerne, da garantien udelukkende gælder udredning på landets hospitaler.

Det vil føre patienter fra den billigere udredning hos de praktiserende speciallæger til en langt dyrere udredning på hospitalet. Og det er uhensigtsmæssigt, mener Mads Koch Hansen:

"Meget udredning ligger i dag hos praktiserende speciallæger, der er en billigere del af det danske sundhedsvæsen. Speciallægerne har to millioner kontakter med patienter årligt, så det er ikke en ubetydelig del. Når udredningsgarantien kun vil gælde på hospitalerne, frygter jeg, at en praktiserende læge vil sende en kvinde med underlivsproblemer, der tidligere naturligt er blevet henvist til en praktiserende speciallæge i gynækologi, til hospitalets gyn-obs-afdeling. Det kan godt være problematisk, dels fordi det som sagt er dyrere, dels fordi hospitalernes kapacitet ikke afstemt efter, at de fremover vil modtage langt flere patienter til udredning. De kan give pladsproblemer og flaskehalse."

Læs Lægeforeningens høringssvar til lovsforslaget her.

Lægeforeningens formand understregede dog, at antallet af praktiserende speciallæger er meget uens set på landsplan. Mens der inden for mange specialer findes rigtigt mange speciallæger i Region Hovedstaden, så skal man køre meget langt i det nordjyske for overhovedet at finde en praktiserende speciallæge.

Patienter erkender problem

Formand for Danske Patienter Lars Engberg var enig og kaldte det for et "problem", at de praktiserende speciallæger ikke tænkt med ind i det lovforslag til udredningsgaranti, der er i høringsfasen i øjeblikket.

Benedikte Kiær, den konservative sundhedsordfører, var enig med Lægeforenings formand:

"Jeg mener, at vi skal tage det ret alvorligt, hvad Mads Koch siger. Et ændret henvisningsmønster vil også udviske nærhedsprincippet samtidig med, at det kan gå hen og blive langt dyrere. Det er jo langt billigere at udrede patienter hos speciallægen frem for at sende dem alle ind på hospitalet. Jeg synes virkeligt, at der er noget at være bekymret for her", sagde hun til forsamlingen.

S: Speciallæger er en underlig race

Socialdemokraternes sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen var den eneste repræsentant for regeringen til mandagens høring, der primært bestod af branchefolk fra privathospitalerne.

Hun fastslog, at loven efter to år skal evalueres for uhensigtsmæssigheder, men tilføjede så

"Men speciallæger er altså en underlig race. Okay, de er ikke offentligt ansatte, men er selvstændigt erhvervsdrivende. De står dog for en stor del af patienterne i det offentlige sundhedsvæsen og honoreres af det offentlige. Og det har åbenbart ikke kunnet lade sig gøre endnu for regionerne at få forhandlet det på plads med dem", sagde hun.

Lovforslag om udredningsgaranti og differentieret behandlingsgaranti forventes at blive fremsat i begyndelsen af oktober, når Folketinget åbner. Loven skal træde i kraft efter planen 1. januar.