”Der [er] ikke umiddelbart nogen fysisk konkret betydning svarende til forventede gener eller smerter ved seksuallivet”.
Sådan skrev Retslægerådet i april i en udtalelse til Højesteret [1] til brug i en sag vedrørende omskæring af to piger. Retslægerådet noterede sig også, at der var tale om ”en pæn opheling”, og begge dele blev af Retten betragtet som formildende omstændigheder ligesom det faktum, at indgrebet formentlig blev udført på et hospital.
Omskæringen blev foretaget, da pigerne var hhv. 15 og otte år gamle og var af typen IIb ifølge WHO's definition [2] – dvs. hel eller delvis fjernelse af klitoris og indre kønslæber. Som Retslægerådet skriver: ”Der er lille substanstab svarende til de små kønslæber … Den yderste del af klitoris mangler”.
Rådet påpeger dog, at der muligvis kan opstå gener af fysisk karakter for de omskårne piger, hvis de engang skal føde. Ligesom Rådet anerkender en mulig psykisk påvirkning.
Lægerne i Rådet noterer sig også, at omskæring ”kan medføre nedsat lystfølelse eller nedsat nydelse eller tilfredsstillelse ved samleje”. Men det udgør i Rådets optik altså ikke ”gener” i fysisk forstand.
"Ikke konsistente"
Den udlægning harmonerer imidlertid ikke med holdningen hos den pædiater, der undersøgte børnene på Retsmedicinsk Institut i Odense.
”Jeg kan naturligvis ikke udtale mig om den konkrete sag. Men det er velkendt, og også fastslået af WHO, at der er umiddelbare komplikationer og senere konsekvenser af kvindelig omskæring", siger Karin Lassen, overlæge med specialeansvar for socialpædiatri på H. C. Andersen Børnehospital, Odense Universitetshospital, som i tidens løb har undersøgt 6-7 piger på mistanke om omskæring og udført hundredvis af anogenitale undersøgelser i andre sammenhænge.
”De akutte risici er blødning, infektion og smerte. Og til de senere indsættende konsekvenser kan nævnes vandladningsproblemer, gener fra selve skeden og skedeindgangen, problemer fra arret, forøget risiko for komplikationer ved fødsler, psykologiske problemer relateret til indgrebet på både kortere og længere sigt og seksuelle problemer på grund af manglende sensibilitet i området”, siger hun.
Disse ting nævner Retslægerådet jo også?
”De er ikke konsistente. Det giver ikke mening, og jeg tænker, at deres udtalelser er problematiske. Sædvanligvis er der stor respekt om Retslægerådets udtalelser, men i dette tilfælde tænker jeg, at man har overfortolket, hvad en fysisk undersøgelse foretaget forholdsvis kort tid efter overgrebet kan forudsige om mulige konsekvenser af det".
Karin Lassen er heller ikke enig i Rettens syn på, at det skulle udgøre en formildende omstændighed, at omskæringen formentlig er udført på et hospital og derfor er helet pænt op,
”Jeg synes, man legaliserer det lidt ved at sige sådan. Omskæring af piger er overgreb på børn, og det er der intet formildende i. Det slås også fast af WHO", siger hun.
Rygende uenig
Heller ikke fra et gynækologisk perspektiv er der stor forståelse.
”Retslægerådets udtalelse om, at der ikke umiddelbart er nogen fysisk konkret betydning af omskæring, er jeg rygende uenig i. For alene det, at man som i dette tilfælde fjerner klitoris, har da store konsekvenser. Jeg mener, at hvis man ikke kan få orgasme ved stimulation af klitoris, så er det vel en fysisk gene?”, siger formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, overlæge, ph.d. Hanne Brix Westergaard.
”Retslægerådets udtalelser kan tolkes som om, de mener, at så længe pigerne ikke har gener fra blæren eller menstruationssmerter, så går det nok. Jeg synes, det er meget betænkeligt, at man udtaler sig sådan”.
Et sådant syn på kvindelig omskæring hører ikke hjemme i et moderne samfund, hvor lægestandens opgave er at beskytte de svageste, mener hun.
"Når piger og kvinder bliver udsat for genital lemlæstelse – for det er, hvad det kaldes i angelsaksisk sprogbrug – så skal det på alle måder forkastes og bekæmpes".
Hanne Brix Westergaard er også kritisk over for, at Rådet i det hele taget vurderer eventuelle konsekvenser af indgreb udført på børn, som først vil vise sig langt senere.
”Komplikationerne vil typisk vise sig, når pigen menstruerer, er seksuelt aktiv og senere har problemer med at blive gravid og skal føde. Så kan man overhovedet tillade sig at udtale sig om konsekvenserne nu, hvor børnene er så små?”, spørger hun.
Kan du forestille dig en kvindelig omskæring uden fysiske gener?
”Nej, det tænker jeg ikke. I forbindelse med overgrebet – for det mener jeg omskæring er: et overgreb – er der risiko for blødning og infektion i såret med risiko for dårlig heling og smerter. Men selv ved en ,ukompliceret' omskæring ved vi, at der er øget risiko for komplikationer senere i livet i forhold til seksualitet, vandladning, menstruation og ved ønske om graviditet og senere fødsel”.
Gælder det ikke alene den mest ekstreme omskæring med næsten fuldstændig sammensyning?
”Nej, flere studier har vist, at selv ved den form for omskæring, hvor man fjerner en mindre del af huden med eller uden klitoris, er der risiko for komplikationer”.
Det siger forskningen
Det udsagn er der videnskabeligt belæg for. F.eks. skriver norske forskere i et systematisk review og metaanalyse publiceret i BMJ i 2014 [3], at der er ”klar evidens for, at kvindelig omskæring indebærer gener for kvinders fysiske sundhed gennem hele livet …”
Hovedforfatteren, professor ved Norges Arktiske Universitet i Tromsø og afdelingsdirektør ved Norges folkesundhedsinstitut, Rigmor Berg, uddyber:
”Skaderne afhænger i høj grad af typen af omskæring. Jo mere, der bliver fjernet, jo større konsekvenser har det for pigerne og kvinderne enten med det samme eller på længere sigt”.
Men en genefri omskæring?
”Der er ingen basis i forskningen for at sige, at nogle slags omskæring ikke giver skader. Det gælder i hvert tilfælde for type I, II og III, og hovedparten af studierne er foretaget på type II”.