Skip to main content

Uenighed om fastansatte praktiserende læger

Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

9. sep. 2011
3 min.

Den nye PLO-overenskomst åbner mulighed for fastansatte almenmedicinere i almen praksis. Spørgsmålet om, hvor de skal organiseres, førte til, at Praktiserende Lægers Organisation udvandrede fra bestyrelsesmødet forrige tirsdag, efter de tabte afstemning til Yngre Læger. Da Foreningen af Speciallæger på forhånd havde tilkendegivet, at den ikke ønskede at tage stilling til sagen, var det en afgørelse mellem Yngre Læger og PLO.

Ifølge Lægeforeningens vedtægter skal en afstemning afgøres ved stemmeflertal. Dermed var resultatet afgjort på forhånd, da Yngre Læger ifølge reglerne har flere stemmer end PLO. Yngre Læger vandt organiseringen.

»Jeg er meget skuffet og overrasket over, at den øvrige del af Lægeforeningens bestyrelse ikke tænkte mere over konsekvensen af at afgøre sagen på den måde, som det blev gjort«, siger PLO-formand Henrik Dibbern og fortsætter: »Reglen om stemmevægt er en regel, som vi synes, bør håndteres med yderste forsigtighed. Når vi kan se, at Yngre Læger bruger reglen til at få sin vilje i sager om organisationsinteresserer, så må vi nu sikre os, at det ikke kan ske igen«.

PLO erkendte på mødet, at der ville være særlige behov, hvis den skulle varetage fastansatte almenmedicineres interesser, da resten af organisationen er arbejdsgivere. PLO regnede dog ikke med, at det ville være et uløseligt problem, da Foreningen af Privatpraktiserende Speciallæger (FAPS) også både organiserer arbejdsgiver og -tager. Flere modeller for at løse interessekonflikten blev drøftet på mødet.

YL: De hører til hos os

Yngre Læger understreger, at fastansatte læger er underordnede og lønmodtagere og derfor naturligt hører til hos dem:

»Når man er ansat i praksis, er man underordnet ejeren af den pågældende praksis, og derfor er der for os ingen tvivl om, at gruppen af læger skal høre til hos Yngre Læger«, siger formand for Yngre Læger, Lisbeth Lintz. Hun understreger, at det er »ganske normalt«, at der ikke er enighed på bestyrelsesmøder.

FAS fremsatte på mødet et forslag, der ville placere de fastansatte de første to år i Yngre Læger, hvis de kom derfra, for derefter at overføre dem til et medlemskab af PLO, medmindre medlemmet gjorde indsigelser:

»Vi havde fremsat et mæglingsforslag, som vi mente tilgodeså begge parter, og hvis PLO havde stemt for det, havde problemet været løst også med stemmevægt. Det andet er, at vi jo mener, at det er et problem mellem PLO og YL, som de selv bør komme overens med«, siger FAS-formand Erik Kristensen.

Ifølge Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen er det »ikke usædvanligt«, at de forhandlingsberettigede organisationer i Lægeforeningen er uenige i spørgsmål, som har direkte betydning for egne medlemmer.

»Der er tale om en helt legitim interessekonflikt mellem PLO og Yngre Læger. Sådan er det, og det er jo bl.a. det, vi har en bestyrelse til at håndtere«, siger han.

PLO overvejer nu inden eget bestyrelsesmøde 27. september »alle muligheder«.

»Vi er nødt til at konsultere vores bestyrelse om situationen. Men jeg kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget om de mulige udgange, da vi er ved at undersøge de juridiske og administrative konsekvenser af mulighederne. Men det er klart, at vi skal sikre os, at en lignende situation ikke opstår«.