Skip to main content

Ulla Astman giver op: Nu må Folketinget sørge for læger nok til Nordjylland

En fordobling af pladserne på medicinstudiet i Aalborg, flytning af uddannelsesstillinger under speciallægeuddannelsen og omrokering af de praktiserende lægers ydernumre. Sådan lyder forslagene fra regionsrådsformand Ulla Astman (S) til, hvordan lægemangelen i Nordjylland skal løses.

Foto: Region Nordjylland.
Foto: Region Nordjylland.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

9. okt. 2014
3 min.

Region Nordjylland har brugt millioner af kroner på at trække praktiserende læger til og holde fast på dem, der er der i forvejen. Regionen har oprettet sundhedshuse og etableret regionsklinikker i et væk, og lige meget har det hjulpet. Lægemangelen i almen praksis er stadig mærkbar. P.t. er 28 ydernumre ledige, og 14 læger har varslet ophør.

Situationens alvor får nu regionens formand Ulla Astman (S) til at smide håndklædet i ringen. Hun vil have en omfordeling af ydernumre, så der bliver færre i f.eks. København og Aarhus. Meningen er, at yngre læger på vej i almen praksis så nemmere vil finde vej til bl.a. Nordjylland.

Læs også: Læger skal puffes til Nordjylland

Det skal ske via Folketingets mellemkomst, mener Ulla Astman.

Vi må konstatere, at indsatsen nok har båret frugt nogle steder men ikke i tilstrækkelig grad. Der er brug for noget mere end en gulerod – en lille smule pisk”.

”Normalt beder vi jo Folketinget om at holde sig væk. Men problemet er ikke bare regionalt. Det er et samfundsproblem, som handler om lighed i sundhed. Hvis der skal være lighed mellem borgerne, så må der overordnet styring til. Det kan Folketinget gøre via Sundhedsstyrelsen”, siger Ulla Astman.

Hun har tidligere taget drøftelsen om omfordeling af ydernumre direkte med f.eks. Region Hovedstaden, fordi det er de enkelte regioner, der bestemmer over antallet af ydernumre, men uden succes.

Heller ikke PLO og Yngre Læger bakker op, selvom PLO-Nordjylland er med på ideen.

Læs også: YL-formand: Nordjysk udspil lyder mere af pisk end af gulerod

Så nu sætter Ulla Astman sin lid til Folketinget. Hun har allerede præsenteret ideen for de lokalt valgte folk på Christiansborg, og når sundhedsminister Nick Hækkerup (S) kommer på besøg i det nordjyske senere på efteråret, vil han også blive orienteret.

Det er første gang, Ulla Astman forsøger at gå via Folketinget for at få løst problemet med lægemangel.

”Vi har tidligere sagt, at dette her vil vi prøve at løse selv, og vi har afsat millionbeløb til rekruttering og fastholdelse. Det vil vi stadig forfølge. Men vi må konstatere, at den indsats nok har båret frugt nogle steder men ikke i tilstrækkelig grad. Der er brug for noget mere end en gulerod – en lille smule pisk”.

Det dur heller ikke at vente på erfaringerne med den nye sundhedslov og den overenskomst mellem regioner og PLO, som indeholder en række nyskabelser for, hvordan det er muligt at drive praksis.

”Det er fine værktøjer, som jeg håber, vi kan gøre god brug af. Men vi har omkring 30 ledige ydernumre nu, og jeg er ikke så optimistisk at tro, at de nye muligheder i loven og overenskomsten er nok. Det er for stort et problem også på længere sigt”.

Flere skal uddannes i Nord

Men Ulla Astmans forslag stopper ikke der. Hun har, hvad hun kalder en tretrinsraket. Ud over en anderledes fordeling af ydernumre, vil hun også have kigget på uddannelsen af nye læger.

”Man kan udvide antallet af studiepladser på lægeuddannelsen i Aalborg fra 50 til i hvert tilfælde 100 og måske på langt sigt også 150, men de 100 kan vi stille op til nu”, siger hun.

”En anden ting er studiepladserne i forhold til uddannelsesstillinger i speciallægeuddannelsen. Vores forslag er at flytte uddannelsesforløb fra øst til vest inden for specialer og geografier med lægemangel. Det er Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan, der skal tage hensyn til den del”.

Din region mister folk, mens mange flytter til både København og Aarhus hvert år, så hvorfor skulle antallet af læger begrænses der?

”Det er rigtigt nok, men der stadig borgere i vores områder, rigtigt mange endda. Flyttemønstret er ikke nok til at begrunde, at man bare fastholder den nuværende fordeling”.