Underholdende tv-serie om livet på en travl fødegang i Danmark

Efter at have set samtlige afsnit af TV2’s serie »Dag og Nat« om livet på en travl fødegang i Danmark, melder spørgsmålet sig: Hvad er det, instruktør Lone Scherfig har ønsket at formidle?
Er det socialrealisme?
Er det tv-drama?
Er det et indlæg i den verserende debat om fortravlede fødegange, mangel på jordemødre og overbelastede jordemødre?
Det er en flot filmet serie med gode skuespillerpræstationer, gode billeder og god lyd, og som tv-drama virker de indimellem uhyrlige historier, der toner frem stærkt på skærmen. Det er uhyrlige historier både fra patienternes og personalets.
Faktaboks
Man er godt underholdt og kan ikke undgå at blive grebet både af nogle af patienthistorierne og af nogle af de private udfordringer, som jordemødre, sosu’er, bioanalytikere og læger står med, men der mangler en modpol af velfungerende familier og sundhedsprofessionelle.
Nok er fødegangen et sted, hvor de mest livsomvæltende begivenheder finder sted, og hvor der også til tider foregår dramatiske ting, men en fremstilling af, at det ene drama afløses af det næste, er i min optik, efter mere end 30 års professionelt virke på danske fødegange, lidt grotesk.
Mere end 75% af fødslerne i Danmark foregår objektivt set stille og roligt – en opfattelse, som den kvinde og hendes partner, der gennemlevede den fødsel, ikke altid helt deler.
Der er elementer i serien, der giver et rigtig godt indblik i arbejdet på en fødegang som:
Overordnet set er den værste misforståelse det indtryk, man får af, at alvorlige problemer med hensyn til misbrug, partnervold, social kontrol m.m. afdækkes under fødslen. I Danmark har vi en udbygget og solid svangreomsorg, hvor alle disse forhold stort set vil være afdækket under graviditeten:
Det er lidt en hån mod den gode svangreprofylakse, jordemødrene udfører at fremstille det som om, alle disse ting dukker op ved fødslen. Men som drama virker det godt.
Og så er der de ting, som helt konkret støder en som fagperson:
Der er nogle gode personhistorier:
Konklusion: En velproduceret tv-serie, der engagerer, underholder, rører og fascinerer, men også skurrer, irriterer og provokerer med de mange stereotyperinger og faktuelle misinformationer.
Hovedkaraktererne er perfekt castet med Sofie Gråbøl strålende over dem alle.
Læs flere anmeldelser her.