Underretning kan skaffe hjælp
Er du i tvivl om, hvornår du skal lave en underretning, er svaret klart fra Inge Ibsen:
»Det skal du, så snart du har kendskab til eller grund til at antage, at et barn kan have brug for særlig støtte, fordi noget bringer barnets udvikling og trivsel i fare eller begrænser barnets udvikling og trivsel«.
Har man f.eks. en person i behandling for misbrug eller psykisk sygdom, og man ved, der er børn i hjemmet, som er påvirket af det, så skal man underrette, siger Inge Ibsen.
»Det skal man, men det er klart, at det for de pågældende forældre er vældig angstprovokerende. De er altid bange for at miste deres børn eller tage sig ud som dårlige forældre. Folk tror altid, at en underretning handler om, at så tvangsfjerner man barnet, og det er sjældent tilfældet. Her er kommunikation meget vigtig. Vi skal være gode til at forklare, at det handler om støtte og hjælp og ikke er en anmeldelse af dem. Det styrker det fremtidige samarbejde, at forældrene er orienteret«, siger Inge Ibsen.
Dorte Ejg Jarbøl supplerer:
»Hellere handle på en for mange end en for lidt. Den bekymring man kan sidde med, skal komme familien og i sidste ende barnet til gavn. Det er jo ikke altid, der er noget i det, vi har observeret. Derfor er det også så vigtigt, at man får talt med familien om, at det her er ikke et anmeldersystem, men det er et system, hvor man kan gøre opmærksom på noget, som gerne skulle udmunde i en hjælp til familien«.
»Vi hører Jævnligt fra deltagere på kurset, at de har oplevelser med dårligt samarbejde med kommunerne. Ofte handler det om, at vi ikke kender hinandens muligheder og måder at arbejde på. Vi kommer derfor også ind på de muligheder, som kommunerne har for at hjælpe, når vi har sendt en underretning afsted«, siger Dorte Ejg Jarbøl og vender så tilbage til casen fra indledningen. Den lille baby med mærkerne.
»Det skal du altid reagere på og spørge ind. Små børn skal ikke have blå mærker. Her skal man være nysgerrig. Der kan være en helt naturlig forklaring, men det kan også være, der ikke er«.
Fælleskurset »Familier med sårbarheder i praksis« afholdes i fredag kl. 13:15-15:45 i The Treehouse. Ud over Inge Ibsen underviser også praktiserende læge og ph.d. om sårbare gravide kvinder Louise Brygger Venø og leder af Familierådgivningen i Kolding Kommune Louise Guldberg S. Vindeløv.