Skip to main content

Undersøgelse: ny udredningsret kommer - formentlig - få patienter til gode

Anne Steenberger, as@dadl.dk

21. jan. 2013
2 min.

Den borgerlige tænketank CEPOS mener på grundlag af en rundspørge til landets sygehusdirektører, at prisen for den nye udredningsret på en måned er høj.

En stor del af sygehusdirektørerne skønner, at langt de fleste af patienterne - nemlig 91 pct. - allerede i dag er udredt, inden der er gået en måned. Med den nye garanti er forventningen blandt sygehusdirektørerne, at yderligere seks pct. af patienterne vil blive udredt inden for en måned, så 97 pct. vil være udredt inden for en måned, når den nye lov træder i kraft til september.

»De seks pct. dækker øjensynligt over et ret stort antal patienter. Og hurtigere udredning er selvfølgelig glædeligt. Problemet set fra mit synspunkt er, at der betales en høj pris for, at disse seks pct. får bedre kår. Prisen er den differentierede behandlingsgaranti, der betyder, at mange patienter fra dette årsskifte kommer til at vente to måneder på en operation i stedet for højst en måned som hidtil. Og hvad hjælper hurtig udredning, hvis patienterne skal vente længere tid på behandling? Min vurdering er, at regeringen selv inden for det stramme budget kunne have sikret hurtigere udredning for de seks pct. uden at forringe behandlingsgarantien«, siger chefkonsulent i CEPOS, Mia Holstein, der har lavet undersøgelsen.

Hospitalsdirektør Torben Mogensen, Hvidovre Hospital, er ikke enig:

»Det er ikke en høj pris, at en del patienter kommer til at vente to måneder på operation. Sagen er, at det er patienter med ikkealvorlige sygdomme, som de i mange tilfælde har levet længe med. Desuden vil mange være blevet raske af sig selv, uden behandling, når der er gået to måneder«.

Med til denne historie hører, at der er utroligt lidt viden om, hvor mange patienter der venter hvor længe på såvel udredning som behandling. Tallene fra CEPOS' undersøgelse beror da også på et skøn, som ni ud af de 18 hospitalsdirektører, der deltog i rundspørgen, har villet foretage. De øvrige ni ville ikke foretage noget skøn.