Unge læger tager kampen op med misinformation
Projektet Læger Formidler vil komme misinformation om sundhed til livs. »Det kan blive starten på et nyt videnskabeligt selskab«, siger formanden for Lægevidenskabelige Selskaber, Henrik Ullum.
Projektet Læger Formidler vil komme misinformation om sundhed til livs. »Det kan blive starten på et nyt videnskabeligt selskab«, siger formanden for Lægevidenskabelige Selskaber, Henrik Ullum.
Danskere bør ikke finde viden om sundhed og sygdom på heste-nettet.dk. De skal tværtimod have evidensbaseret, overskuelig information fra læger, der ved, hvad de taler om.
Det mener Anna Grynnerup, der er læge og ph.d.-studerende. I samarbejde med to andre unge læger, Laura Kverneland og Ida Biering-Sørensen, stiftede hun i 2016 projektet Læger Formidler for at skabe en bedre mulighed for at finde viden om sundhedsområdet på internettet. Målet er at lave lettilgængelig sundhedsformidling, der skal udkonkurrere vidensdeling fra diverse fora på internettet.
Information om sundhed bliver, ifølge Anna Grynnerup, nemlig ikke altid formidlet på den mest forståelige måde, og det får nogle dele af befolkningen til at søge viden på andre hjemmesider – viden der ikke altid har hold i virkeligheden. Anna Grynnerup nævner som eksempel heste-nettet.dk, hvor brugerne deler viden om blandt andet sundhed, selvom hjemmesiden i bund og grund handler om heste.
»Der florerer rigtig mange personlige anekdoter og mavefornemmelser på nettet, så vi håber på at bringe mere fokus på, hvad der rent faktisk er evidensbaseret. Det er okay at læse anekdoter, men det er vigtigt at have for øje, at der er forskel på en personlig historie og evidens«, siger Anna Grynnerup.
Videnskabeligt Selskab for
Medicinsk Information
Læger Formidler har i dag omkring 2.000 følgere på Facebook og har haft i omegnen af 40.000 besøg på deres hjemmeside i den seneste måned. Populariteten er støt stigende, og det er der, ifølge Henrik Ullum, formand for Lægevidenskabelige Selskaber, en helt særlig grund til.
»Vi har at gøre med et ægte pioneråndsprojekt, og dets popularitet er beviset på, at det er en god idé. Læger Formidler udfylder en funktion, der har manglet, og jeg håber, at konceptet vokser og bliver mere solidt og permanent i fremtiden«, siger Henrik Ullum.
Lægevidenskabelige Selskaber har tidligere talt om Læger Formidler på sekretariatsniveau, og Henrik Ullum ser et klart potentiale i de unge lægers projekt. Derfor har han en forhåbning om at mødes med stifterne inden for den nærmeste fremtid.
»Jeg kunne godt forestille mig et Videnskabeligt Selskab for Medicinsk Information. Det kunne være spændende at kombinere os fra den gamle lægestands monofaglige baggrund med deres evner for kommunikation. Så vi skal drikke en kop kaffe, lære hinanden at kende og se, om vi har fælles interesser, og om vi skal lave et samarbejde«, siger Henrik Ullum.
Opbakning fra Sundhedsstyrelsen
Anna Grynnerup og hendes medstiftere har en klar ambition om, at Læger Formidler skal fortsætte med at vokse. I fremtiden håber hun på, at projektet kommer til at spille en større rolle ved formidling af viden om sundhed og sygdom i Danmark.
Er der ikke en risiko for, at I hæmmer Sundhedsstyrelsens formidlingsarbejde ved at påtage jer deres rolle som formidler af viden om sundhed?
»Vi prøver ikke på at være et alternativ til Sundhedsstyrelsen. Vi er et supplement til formidling af sundhedsinformation og vil ikke gå imod de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen har fastsat. Men selvom Sundhedsstyrelsen laver god information, er det bare ikke tilgængeligt, der hvor folk er, og så tyer folk til de sociale medier og lignende«, siger Anna Grynnerup.
I Sundhedsstyrelsen udtrykker de kun begejstring for, når tredjeparter tager initiativ til at styrke vidensdeling af sundhed.
»I den her tid, hvor der findes så meget misinformation og decideret sundhedsskadelige oplysninger på de sociale medier, kan vi kun hilse det velkomment, når folk med faglighed og indsigt i det sundhedsfaglige støtter op om opgaven med at formidle brugbar viden og saglig information om sundhedsrelaterede emner. Den bane er virkelig stor, og der er sagtens plads til flere«, siger Tina Gustavsen, pressechef i Sundhedsstyrelsen.
Du kan besøge Læger Formidlers hjemmeside på www.laegerformidler.dk.