Lidt mere fleksibilitet, tak
For selv om alle KBU-stillingerne besættes, og de yngre læger tilmed trives på sygehuset, så forsvinder de igen efter kort tid, og retur kommer ingen speciallæger, siger KBU-læge Mathias Melgaard.
“Vi har det fagligt supergodt som KBU’ere, men vi er her kun et halvt år. Og parallelt er der stemningen på hele sygehuset, der er præget af usikkerhed på grund af nedlægningen af det akutkirurgiske. Og når man fjerner specialiserede kompetencer fra sygehuset, når man ikke har hoveduddannelsesstillinger, så kommer de unge læger ikke, og så får man ikke bygget en base for fremtidens læger. Derfor er jeg urolig for, hvad fremtiden bringer sygehuset. Og den uro er der også blandt mange ansatte”, siger Mathias Melgaard.
Derfor er det store spørgsmål, om sygehuset i Thisted overhovedet har en fremtid. Til det har Claus Brøckner Nielsen et klart svar:
”Selv om vi lige nu oplever store udfordringer, så kan jeg i min vildeste fantasi ikke forestille mig, at der ikke skal være et akutsygehus i Thisted, der også skal kunne håndtere ældre patienter med kroniske sygdomme. Selvfølgelig skal der det”.
Og for at sikre overlevelsen for sygehuset skal der ifølge den lægelige chef satses på delestillinger med Aalborg og Hjørring og mere fleksible uddannelses- og ansættelsesforhold.
”Vi skal ikke gå på kompromis med godt arbejdsmiljø, gode uddannelsesforhold og høje kompetencer, men vi kunne godt bruge lidt mere fleksible rammer, som der også står i Lægedækningsudvalgets anbefalinger. Man kunne lave en introstilling på halvandet år, så vi udnytter det uddannelsespotentiale, vi har, og det, vi ikke kan tilbyde rent fagligt, kan man få på et halvt år i Aalborg, Aarhus eller andre steder. Sådan et forløb kunne også være undtaget femårsreglen. Og hvis man desuden slår introduktionsstilling og hoveduddannelse sammen, så man er sikker på at blive speciallæge i Thisted, så er jeg sikker på, at det samlet set vil lokke flere til Thisted”, siger Claus Brøckner Nielsen og fortsætter:
”Vi vil gerne være talentfabrik for landets læger inden for det brede medicinske felt – også inden for ledelse. Nogle af de dygtigste læger skal måske videre til et større sygehus, og ja, så mister jeg dem, men jeg har dem i den tid, de er her, men nogle af dem vil måske være så vilde med Thisted, at de bliver her”.
Løsningen er delestillinger
Allerede nu har Claus Brøckner Nielsen som chef også for sygehuset i Hjørring gode erfaringer med delestillinger. Sådan en stilling har 36-årige Gowsini Joseph, der forsker halvdelen af tiden og er afdelingslæge på Kardiologisk Afdeling på sygehuset i Hjørring i den anden halvdel.
“Det særlige ved min stilling er, at jeg laver forskning uden at skulle væk fra klinikken. Og den frihed til at forske samtidig med, at jeg ikke får klinikken på afstand, er meget vigtig for mig. Da jeg i 2015 blev speciallæge i kardiologi, kunne jeg have valgt enten at forske fuldtids eller være klinisk læge på fuld tid, men denne stilling giver mig begge dele”, siger Gowsini Joseph og fortsætter:
“I mit speciale er det vigtigt, at man er en del af forskningmiljøet og selv bidrager med videnskab. Mange andre læger er også forskningsinteresserede, men kan måske ikke finde midler eller skal bruge deres fritid på at forske. Derfor tror jeg bestemt, at man vil kunne tiltrække flere læger ved at lave flere af den slags delestillinger, fordi de har fokus rettet mod forskning”, siger hun.