Skip to main content

Unge læger vil have politisk indflydelse

Når politikerne træffer beslutninger for sundhedsvæsenet, skal det være med basis i evidens og den kliniske hverdag, mener flere yngre læger. De har derfor stiftet den sundhedspolitiske tænketank SundFornuft, som de håber kan bidrage til at kvalificere politiske beslutninger.
Lui Näslund Koch er forperson for tænketanken SundFornuft. Foto: Claus Boesen
Lui Näslund Koch er forperson for tænketanken SundFornuft. Foto: Claus Boesen

Af Britt Lindemann bli@dadl.dk

23. jun. 2020
5 min.

Vi skal tilbage til sidste års valgkamp og Venstres udspil til en sundhedsreform for at forstå, hvordan en ung læge er endt med at starte en sundhedspolitisk tænketank. Reservelæge Lui Näslund Koch havde – som mange andre – store forventninger til udspillet, men han blev skuffet over det, han i store træk kalder en skrivebordsreform.

»Og det blev jeg rigtig træt af, for jeg kan få øje på mange ting i sundhedsvæsenet, der ville have godt af at blive reformeret, men det store politiske projekt levede ikke op til mine forventninger«, siger Lui Näslund Koch.

Samtidig var oppositionen på daværende tidspunkt særligt optaget af at løse lægedækningsproblemet ved at skubbe KBU-læger ud i et tvunget halvt år i praksis. Lægeforeningen har arbejdet meget aktivt for at tilbyde andre løsninger, men forslaget vakte også stor modstand hos menige læger, deriblandt Lui Näslund Koch.

»Det triggede noget i mig, at på tværs af Folketinget var det det bedste, de kunne komme frem til. Jeg tænkte, at de simpelthen må have brug for hjælp, for der er gode intentioner, men kendskabet til hverdagen mangler«, forklarer han.

Den tanke blev i foråret til virkelighed, da tænketanken SundFornuft holdt stiftende generalforsamling, hvor Lui Näslund Koch blev valgt som forperson. Han ser et godt sundhedsvæsen som hjørnestenen i den danske samfundsmodel, og det kræver visioner.

Store drømme

Inden SundFornuft for alvor blev løbet i gang, blev tænketanken og dens bestyrelse standset af coronavirus, men de store drømme er intakte hos den syv personer store bestyrelse og de menige medlemmer. Indtil videre har mange kræfter været lagt i det administrative arbejde omkring hjemmeside og medlemskab, men et advisory board er allerede på tegnebrættet.

»De skal være behjælpelige med kritisk sparring, for selvom det kan være godt med nye, unge øjne på sundhedsvæsenet, så har vi brug for sparring med nogle, der har anden og mere erfaring end os«, forklarer Lui Näslund Koch.

På dåbsattesten står der, at han blev født i 1989, så der er stadig mange års erfaring med sundhedsvæsenet i vente, men det forhindrer ikke ham og de andre medlemmer af tænketanken i at drømme om indflydelse allerede nu.

»Vi ved godt, at vi ikke kommer til at diktere sundpolitik, men vi håber, at vi kan påvirke politikerne. Vi vil gerne bidrage med synspunkter og kendskab til hverdagen med baggrund, så beslutninger ikke bliver baseret på ,synes’, men på evidens og rationalitet. Hvis vi kan opnå det, synes jeg, at vi er kommet rigtig langt; vi synes, at det er et rimeligt ambitiøst mål«, siger Lui Näslund Koch.

Et andet mål er, at SundFornuft ikke kun er læger, og indtil videre har de en enkelt farmaceut med, men også sygeplejersker, sosu’er, patienter, flere farmaceuter, sundhedsøkonomer og alle andre, der har en interesse i sundhedsvæsenet, er mere end velkomne. Samtalen mellem de mange interessenter skal være med til at rykke ved ikke kun den kommende sundhedsreform, men den næste og den næste og den næste. Og der er mange emner at tage fat på, synes forpersonen for SundFornuft.

»Vi skal have et rationelt og økonomisk bæredygtigt sundhedsvæsen i fremtiden. Politikerne lover enormt meget, men når man gerne vil betale for dyr behandling, er der andre ting, der ikke er råd til. Altså, sundhedsvæsenet kan formentlig til alle tider bruge flere penge, man kan altid finde på noget nyt at bruge penge på, så når man prioriterer noget, så må man også med åbne øjne tage en snak om, hvad man ikke prioriterer, og det synes jeg også mangler«, siger Lui Näslund Koch.

Brug for forandring

Djævlens advokat kunne måske finde på at spørge, om det er en flok unge læger, der skal sætte sådan et projekt i søen eller om de skulle lade mere rutinerede kræfter om det. Måske, siger forpersonen, men det, der allerede bliver gjort, slår ikke til.

»Det ville da være dejligt, om der allerede fandtes initiativer som SundFornuft, eller hvis politikerne kom med enormt gode forslag, der gjorde vores input helt overflødigt. Men sådan er det ikke, og det er svært for mig at sidde på mine hænder og vente på, at nogle andre gør noget«, forklarer Lui Näslund Koch og fortsætter:

»Hvis man har et bedre alternativ og forslag til forbedring, synes jeg næsten, man er forpligtet til at sige det højt«.

Og selvom han mener, at vi allerede har et godt sundhedsvæsen i Danmark, er der plads til forbedring. Men det er ikke ren altruisme fra forpersonens side; han har personlige motiver for at kæmpe for sundhedsvæsenet.

»Jeg skal arbejde de næste 40-50 år i det her sundhedsvæsen, og allerede efter de her første år kan jeg se, at hvis man fortsætter besparelserne, og hvis man fortsætter prioritering med lukkede øjne, hvis det fortsætter … det kan jeg ikke. Så gider jeg ikke arbejde der«, tænker han højt.

 

 

Faktaboks

Fakta