Drop moralprædikener
Men hvad kan den praktiserende læge gøre for at hjælpe de unge? Og hvad er det rigtige – og forkerte – at gøre i situationen?
Mange af de unge har en forestilling om, at de selv skal klare at kvitte vapes, nikotinposer eller andre produkter, som de er blevet afhængige af, siger Nina Krogh Larsen:
»De unge starter med at bruge nikotinprodukter i fællesskab; det er sjovt, og det er hyggeligt. Men de føler, at de skal stoppe alene. De har det lidt sådan: ,Der er ikke nogen hjælp at hente; det må jeg selv deale med’. Her har læger og praksispersonale en utroligt vigtig rolle at spille ved at fortælle de unge, at der faktisk ér hjælp at få – og at chancen for at blive nikotinfri er større, hvis man får professionel hjælp, end hvis man forsøger på egen hånd«.
Men hvordan opdager læger og personale de unge nikotinbrugere, hvis nu de ikke af sig selv siger det?
Skal læger og praksispersonale spørge til nikotinforbrug, hvis en ung patient f.eks. er kommet med en halsbetændelse eller for at få p-piller?
»Ja, det vil være en god idé. De kan spørge: Nu du er her, bruger du nikotin – har du overvejet at stoppe med det – har du erfaringer med at stoppe – jeg kender nogen, der kan hjælpe dig«, siger Nina Krogh Larsen.
Hvis den unge afviser at tale om sit nikotinforbrug, skal man ikke være bange for at tage det op igen. Ikke med løftede pegefingre, fagtermer og moralprædikener – for det kan skabe modstand – men med stilfærdige og neutrale spørgsmål til den unges forbrug og tanker om at stoppe.
»Det kan både være meget sårbart og skamfuldt for den unge«, påpeger Nina Krogh Larsen.
»Mange føler sig cool, når de bruger nikotin. Men det er yderst skamfuldt at erkende, at man er blevet afhængig – og det er især skamfuldt, hvis man har forsøgt at stoppe, og det ikke lykkedes. Derfor skal sundhedspersonalet heller ikke vente på, at den unge selv tager det op«.
Læger og praksispersonale skal især være opmærksomme på at spørge ind til nikotinforbrug hos unge, der kommer til læge med mistrivsel, påpeger Nina Krogh Larsen. For mistrivsel kan være tæt knyttet til nikotinforbrug, og nikotinforbrug forstærker symptomerne på mistrivsel.
»I starten oplever den unge, at nikotin kan dæmpe de symptomer på angst og stress, som måske har fået personen til at starte med at bruge nikotinprodukter. Men hen ad vejen i ,nikotinkarrieren’ reduceres de positive effekter, og så begynder abstinenserne at vise sig i form af bl.a. stress- og angstsymptomer«, siger hun.