Skip to main content

Unikt samarbejde mellem Lægevagt og akutmodtagelse i Odense

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

19. okt. 2012
3 min.

Når de praktiserende læger tjekker ind i Lægevagtens lokaler lige ved receptionen i Den Fælles Akutmodtagelse (FAM) i Odense hver eftermiddag kl. 16.00, møder også en af FAMs SOSA'er (Social- og Sundhedsassistenter). Klar til tjansen som aftenens brobygger mellem Lægevagten og FAM.

Brobyggeren er en ny opfindelse, som har til opgave at få samarbejdet mellem de to dele af sundhedsvæsenet til at glide. Forventningen er, at modellen kan danne skole andre steder i landet.

Brobyggeren kan f.eks. bistå lægevagten med at tage prøver, følge en patient til røntgen inde i FAM, eller koordinere med triage-sygeplejersken på den åbne FAM - Region Syddanmark har p.t. uvisiterede skadestuer/akutmodtagelser.

Fælles aflastning

Men brobyggeren er kun ét element i det samarbejde, som Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og FAM i Odense har indgået som en forsøgsordning, der skal løbe et år.

Samarbejdet indebærer også en vid udstrækning af fælles varetagelse af de akutte patienter.

»Intentionen er, at når patienten kommer ind i FAM, så skal de møde ét samlet behandlingstilbud«, siger FAM-leder Michael Hansen-Nord.

Patienterne skal helst slet ikke opdage, at Lægevagt og FAM er to forskellige systemer.

Konkret mødes patienterne til skadestuen af en triage-sygeplejerske, der visiterer efter en diagnoseliste, hvor man kan se, hvilke ting vagtlægerne gerne vil tage sig af. Er der så en patient med sådan en diagnose, ringer triage-sygeplejersken til vagtlægen, drøfter sagen og booker evt. en tid. Vagtlægen kan også bede om at komme til at få patienten selv i telefonen.

»Når der er rigtig meget tryk på hos os, så tager Lægevagten toppen af vores belastning«, siger Michael Hansen-Nord.

Vurderingen er, at samarbejdet aflaster skadestuen med op til 15.000 patienter pr. år. Men det letter også Lægevagtens arbejde.

»Vi har fået lettet adgangen til at få f.eks. røntgen eller laboratoriehjælp til vores patienter. Hvis vi skal bruge et EKG eller lignende, kan de levere med det samme«, siger Lars Bønløkke, formand for de praktiserende læger i Region Syddanmark.

Hvem skal se billeder?

Men der er et uløst problem, og det vedrører patienter i Lægevagten, der har brug for at få taget et røntgenbillede. Det er ikke noget problem at få det taget - det er typisk noget af det, brobyggeren hjælper med - men da der på det tidspunkt af døgnet ikke er nogen radiologer til stede, så er det et problem at få billederne beskrevet.

Vagtlægerne mener ikke, de er i stand til det. Og speciallægerne på hospitalet, som kan det, vil ikke vurdere billeder af en patient, som de ikke selv har set. Kompromiset er blevet, at en sådan patient overgår til at blive FAM-patient. En løsning, som hverken regionen eller vagtlægerne finder særlig hensigtsmæssig - den indebærer jo dobbeltarbejde - og som parterne vil forsøge at forbedre.