Skip to main content

Vaccination af drenge mod HPV - skal/skal ikke?

Else Smith & Sigrid Poulsen

21. jan. 2011
4 min.

I 2006 blev den første vaccine mod humant papillomvirus (HPV) godkendt i EU til forebyggelse af livmoderhalskræft, og i oktober 2008 indførte man i Danmark, som et af de første lande i verden, tilbud om HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet til piger. I dette nummer af Ugeskriftet præsenteres 450 danske forældres holdning til at lade drenge vaccinere mod HPV [1]. 80% af forældrene udtrykker en positiv holdning til at lade deres sønner vaccinere, og mere end halvdelen er villige til at betale selv.

HPV-infektion er seksuelt overført, meget smitsom og forekommer hyppigst hos unge lige efter den seksuelle debut. De fleste infektioner giver ingen symptomer, og kroppens eget immunsystem kan selv bekæmpe HPV-infektionen. Nogle HPV-typer er onkogene og årsag til persisterende infektioner, der kan give livmoderhalskræft og i sjældnere tilfælde kræft i vulva, vagina, anus og penis samt visse former for kræft i mund og svælg. Andre HPV-typer kan give kondylomer.

Der er foreløbig markedsført to meget effektive vacciner, der er godkendt til beskyttelse af livmoderhalskræft og forstadier hertil. Den ene vaccine (den firevalente) er desuden godkendt til forebyggelse af kondylomer hos begge køn samt forstadier til vulva og vaginalkræft. Vaccinerne formodes også at beskytte mod de mere sjældne kræftformer hos mænd, men vi afventer dokumentation herfor [2]. Data fra vaccination af unge mænd begynder nu at vise, at der er beskyttelse mod analcancer [3].

Det kan allerede nu være rationelt at vaccinere drenge og unge mænd for at beskytte dem mod kondylomer og forhåbentlig også HPV-relateret kræft. Men det er for egen regning, som det også er tilfældet for en række andre vacciner, f.eks. rejsevacciner. HPV-vaccination er særlig relevant for drenge, der vil få mandlige sexpartnere, idet mænd, der har sex med mænd, har den højeste risiko for HPV-relateret kræft [2]. Også hos drenge er det vigtigt at vaccinere tidligt, dvs. inden en kronisk HPV-infektion er etableret.

En forudsætning for en evt. indførelse af HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet til drenge er, at vaccinen bliver godkendt til forebyggelse af kræft hos drenge, og at HPV-relateret kræft blandt mænd udgør en væsentlig sygdomsbyrde. HPV-infektion hos mænd er mindre undersøgt end hos kvinder, men der indløber hele tiden ny viden om naturhistorien foruden resultater fra vaccination af drenge og unge mænd. Senest er der tilkommet en række data om HPV-relateret mundhulecancer [4]. De store populationsbaserede vaccinationsprogrammer (inkl. det danske) vil i de kommende år give viden om omfanget af flokimmunitet, dvs. beskyttelsen af drenge ved vaccination af piger, og om det vil være hensigtsmæssigt at vaccinere drenge for en bedre eliminering af HPV-virus i befolkningen. Befolkningens accept er væsentlig - men den ser ud til at være på plads [1].

HPV-vaccinen blev indført i børnevaccinationsprogrammet på baggrund af en MTV-rapport, hvor der også var overvejelser om vaccination af drenge. Matematiske modeller af smittespredningen pegede imidlertid på, at de fleste drenge ville blive beskyttet ved en høj vaccinationsdækning af piger, den såkaldte flokimmunitet. Samtidig viste de sundhedsøkonomiske beregninger, at det var langt mere omkostningseffektivt at vaccinere flere unge piger end at inkludere drenge i programmet.

HPV-vaccination blev derfor indført som rutinevaccination til 12-årige piger med et toårigt catch up -program for de lidt ældre piger, en ordning der udløber pr. 31. december 2010. Der blev udarbejdet et informationsmateriale, hvori der også omtales drenge [5]. Vaccinationsprogrammet er foreløbig en succes med over 80% dækning, men vi håber, at flere piger bliver vaccineret.

Prisen og andre samfundsøkonomiske overvejelser er af betydning for, hvor omfattende et gratis program kan være, men også for, hvor mange der bliver vaccineret uden for programmet. HPV-vaccinerne er nye, og prisen er relativt høj. Der kan bl.a. derfor ses en social skævhed i brugen for selvbetalere, hvilket vil mindskes med faldende vaccinepriser.

HPV-forebyggelsen er i hastig udvikling pga. nye vacciner, nye HPV-test og ny viden om HPV-infektionens naturhistorie. Sundhedsstyrelsen følger løbende udviklingen og internationale anbefalinger. Foreløbig har ingen lande indført HPV-vaccination for drenge i et gratis børnevaccinationsprogram.



KORRESPONDANCE: Sigrid Poulsen, Center for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, 2300 København S. E-mail: sp@sst.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Ingen


Referencer

  1. Mortensen GL. Danske forældre er positive over for humant papillomvirus-vaccination af deres 12-15-årige sønner. Ugeskr Læger 2011;173:258.
  2. Palefsky JM. Human papillomavirus-related disease in men: not just a women's issue. J Adolesc Health 2010;46: S12-S19.
  3. Palefsky J. Male quadrivalent HPV vaccine efficacy trial team. (abstrakt). Eurogin 9th International Multidisciplinary Congress, Monte Carlo, Monaco. 17.-20.2. 2010.
  4. Blomberg M, Nielsen A, Munk C et al. Trends in head and neck cancer incidence in Denmark, 1978-2007: Focus on human papillomavirus associated sites. Int J Cancer: 28. sept 2010 (epub ahead of print).
  5. www.stophpv.dk (18. okt 2010).