Skip to main content

Væsentlige organisationsinteresser skal løses i dialog

Redaktionen

10. okt. 2011
3 min.

Uenigheden mellem de Praktiserende Lægers Organisation og resten af Lægeforeningen er bilagt.

Parterne er blevet enige om, at spørgsmål af organisationsmæssig karakter, der vedrør en eller flere af de forhandlingsberettigede foreninger, fremover skal forhandles på plads før et bestyrelsesmøde i Lægeforeningen.

På den måde vil man efter al sandsynlighed kunne undgå, at en forhandlingsberettiget forening bliver stemt ned. Sådan som det skete, da Yngre Læger på forrige bestyrelsesmøde i Lægeforeningen sikrede sig organiseringen af fastansatte speciallæger i almen medicin. Et resultat, der højst usædvanligt fik PLO til at udvandre fra mødet.

"På den måde vil vi ikke igen stå i en situation, hvor vi skal stemmes os frem til en løsning. Man kan sige, at de andre delforeninger på mødet anerkendte, at det var vores synspunkt, og så må man gøre det fremover. Jeg ved ikke, om vi kan påstå, at vi var enige. Det var ikke sådan, at de sagde 'uha det er også den bedste løsning', men de anerkendte PLO's synspunkt og accepterede, at det vil være fremtidens måde at gøre det på", siger Henrik Dibbern.

Er uoverensstemmelsen mellem de forskellige delforeninger nu bilagt?

"Ja. Det vil jeg sige. Problemet var den konkrete måde, det konkrete problem blev løst på. Og hvis vi nu er blevet enige om og har fået anerkendelse for, at den måde skal vi ikke løse problemer på fremover, så må vi lægge alt dette bag os og satse på, at vi fortsat kan have et godt samarbejde."

Formand for Yngre Læger Lisbeth Lintz er enig:

"Det er helt normalt at finde vejen frem via dialog. Og det vil vi forsat gøre. Og hvis det kommer til særlige ting, hvor to organisationer er uenige, så forsøger man at komme overens med det forud for mødet i Lægeforeningens bestyrelse, så det ikke bliver et issue. Og det er da en fremragende ide", siger hun.

Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen er også godt tilfreds med, at striden nu er bilagt:

"Vi har haft et godt møde med debat om samarbejdsformen. Jeg er glad for, at der er vilje til at styrke samarbejdet i bestyrelsen og at søge de interessemodsætninger, der kan opstå, løst gennem dialog og forhandling."

Beslutningen om, hvor de fastansatte speciallæger i almen medicin skal placeres, står fast. Hos Yngre Læger.

"For PLO betyder det, at selve ideen om at forny praksis ved hjælp af ansatte læger er vi nødt til at genoverveje, da vi som sagt aldrig havde forestillet os, at disse læger skulle optræde, som det man kan kalde underordnede læger. De skulle jo være ansat og organiseret hos os. Så konsekvensen bliver jo nok, at vi kommer til at bruge denne mulighed mindre, end vi havde forestillet os", siger Henrik Dibbern.