Skip to main content

Velkommen til polske kolleger

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

1. nov. 2005
4 min.

Rygterne løb blandt de yngre læger i foråret, da nyheden om polske læger, der »står i kø for at komme til Danmark«, ramte forsiderne.

»Der gik rygter om, hvorvidt der ville blive tale om underbetalte løntrykkere, der skulle ansættes på tidsbegrænsede kontrakter, som ville stavnsbinde dem til ét sted i tre år«, siger Lisbeth Lintz, formand for Yngre Lægers Overenskomst- og Aftaleudvalg.

Usikkerheden var baseret på frygten for, at polske kolleger skulle have ringere vilkår end de danske læger, og rummede samtidig et element af bekymring for, om en del stillinger nu skulle til at besættes uden opslag, så danske læger kunne søge dem. Og hvordan ville kvalificerede danske ansøgere så være stillet?

Og var formålet - fra amternes side - ikke alene at dække et behov, men også at spare penge ved at ansætte polske læger uden om overenskomsten?

Denne usikkerhed blev næret af, at i hvert fald ét amt tilsyneladende kviede sig ved at opslå stillinger, som der allerede var bestilt polske læger til - for hvad nu, hvis der kom danske ansøgere?

Yngre Lægers bestyrelse og Overenskomstudvalget måtte gøre noget.

I første omgang ved at skrive til Bornholms Amt for at få oplyst vilkårene for de polske læger, som amtet har ansat gennem rekrutteringsbureauet Paragona.

Svaret herfra har beroliget Lisbeth Lintz.

»Vi vil naturligvis sikre os, at de polske læger bliver ansat under ordnede forhold som alle andre. Men vores holdning er, at de er velkomne, og vi håber også, at vi kan være med til at sikre, at de føler sig velkomne ude på afdelingerne.«

»Selvfølgelig skal de lære dansk, for man kan ikke servicere det patientgrundlag, vi har, uden at kunne dansk. Men Paragona siger, at de »leverer« læger, som har lært dansk. Vi ved ikke andet, end at de kommer, og at de kan tale dansk. Og så skal de være velkomne«, siger Lisbeth Lintz.

Amter lover ordnede forhold

De første polske læger skulle tiltræde på Bornholm den 1. september. Andre er endnu i gang med intensiv danskundervisning i Polen, og om kort tid tager Nordjyllands Amt på informationstur for at besøge dem.

Her er amtsreservelægerådet inviteret med, og lægernes repræsentant vil ved den lejlighed fortælle de polske kolleger, at de er meget velkomne - også i Lægeforeningen, hvor det er naturligt at være medlem.

Dette, og andre positive meldinger, som Yngre Læger har fået på sine henvendelser til amterne, har været med til at bortvejre den skepsis, Yngre Læger måtte have følt.

Over for Yngre Læger har amterne oplyst, at alle stillinger vil blive opslået på normal vis.

»Og som et af amterne sagde: Skulle der være danskere, der søgte, tager vi gerne dem med også. Der kommer altså ikke til at stå i et opslag: Polske speciallæger søges«, siger Lisbeth Lintz.

»Da vi hørte, at ,nu kommer de polske læger`, var der en del rygter. Men det indtryk vi har fået, efter at vi har spurgt hos amterne, har i hvert fald indtil videre manet de rygter i jorden.

Vi har fået at vide, at løn- og ansættelsesvilkår vil svare fuldt ud til overenskomstmæssige forhold, dvs. i tidsubegrænsede afdelingslægestillinger, og bl.a. Nordjyllands Amt har tilbagevist alle rygter om tidsbegrænsede kontrakter«, siger Lisbeth Lintz og tilføjer:

»Hvis vi senere finder ud af, at nogle af de ubehagelige historier, som var i omløb, er korrekte, må vi naturligvis forholde os til dem. Men der er vel ingen amter, som har interesse i at sende os et brev med forkerte oplysninger, eller for den sags skyld i at få et dårligt rygte i forhold til Polen.«

Kan gavne videreuddannelse

Lisbeth Lintz tror ikke på en mere massiv tilvandring af udenlandske læger, som kunne sætte danske lægers løn- og arbejdsvilkår under pres.

Hvor fx danske søfolks og bygningsarbejderes organisationer har været meget bekymrede for at blive trængt af udenlandsk arbejdskraft, og hvor andre må se deres arbejdspladser blive outsorced til lande med lav løn, ser Lisbeth Lintz ingen farer:

»I det omfang vi formår at tage godt imod folk, vil de også føle sig hjemme her og blive godt integreret i den danske lægestand. Sådan en integration indebærer også, at man er medlem af Lægeforeningen, for det er næsten alle. Kvaliteten blandt danske speciallæger er så høj, at vi ikke behøver frygte for, at læger fra Polen eller andre lande skal 'stjæle' vores arbejde.«

»Der er speciallægemangel, og ifølge lægeprognosen fra maj 2003 vil manglen vokse yderligere. Også derfor er det velkomment, at der kommer flere speciallæger til. Det vil være med til at sætte tempoet i vejret, så vi kan få uddannet nogle flere danske speciallæger.«

Lisbeth Lintz, der selv er ansat i H:S, regner også med selv at få polske kolleger på sin arbejdsplads, der ligger i H:S.

»Det vil begynde i yderamterne, og så vil vi stille og roligt se en udvikling i retning af flere udenlandske læger i de store byer. Helt som du ser det med de tyske læger: I begyndelsen talte man om, at de kun ville komme til Sønderjylland, men efterhånden ser vi flere og flere, både i resten af Jylland og i københavnsområdet. Og de fungerer fint og er velintegrerede i det danske lægesystem«, siger Lisbeth Lintz.