Skip to main content

»Vi arbejder hele tiden på at udvikle og optimere metoden«

Line Rode er kvalitetsansvarlig overlæge på Afdeling for Klinisk Biokemi på Diagnostisk Center, Rigshospitalet Glostrup, og har fuld fokus på at optimere både det daglige analysearbejde og drive en række forskningsprojekter.

Line Rode, kvalitetsansvarlig overlæge. Foto: Claus Boesen

Fortalt til Jens Nielsen, jen@dadl.dk

2. sep. 2024
4 min.

05.30 Vågner af mig selv, før vækkeuret ringer, og står op, gør mig klar og kører mod Glostrup. Jeg hører ofte podcasts, når jeg er alene i bilen, og for tiden beder jeg Siri om at finde en til mig. I går hørte jeg om Blodgildet i Roskilde i 1157 – i dag bliver det Iben Hjejle, der fortæller om livet med en dement far.

07.30 Jeg ankommer til kontoret og starter arbejdsdagen med en kop kaffe, mens pc’en starter op. Jeg tjekker mails og gennemgår dagens kalender. Jeg har ofte en del møder, og som lægefagligt ansvarlig for flere forskellige analysesektioner er der som regel en del småopgaver, der skal følges op på.

08.25 Der er pludselig en patient, der er blevet dårlig i vores blodprøveambulatorium, og jeg bliver kaldt ud for at tilse ham. Det er heldigvis ikke noget alvorligt, og vi kan trygt sende ham hjem igen.

09.15 Personalemøde for afsnittets prøvetagere, bioanalytikere, kemikere, sekretær og læger. I dag får vi et oplæg om klinisk forskning, holdt af professor og afsnitsansvarlige overlæge Niklas Rye Jørgensen – det er det første i en planlagt række. Forskning er en vigtig del af vores hverdag i klinisk biokemi, og vores personale møder forskning hver dag på den ene eller anden måde. Vi har en projektsektion, hvor vi som læger er involverede i alt fra planlægning af, hvilke prøver der skal indsamles og hvordan, til hvad der skal analyseres på prøverne, og der udgår også en del forskellige forskningsprojekter fra vores egen afdeling.

10.00 Jeg mødes med vores ene kemiker om vores døgnurinanalyse for steroidmetabolitter. Analysen inkluderer 21 steroidmetabolitter og anvendes ved udredning og monitorering af adrenogenitalt syndrom, Cushings syndrom, syndrome of apparent mineralocorticoid excess, binyreincidentalomer og adrenokortikalt karcinom. Vi udfører den for afdelinger over hele landet, og vi modtager prøver fra børn og voksne i alle aldre. Det er en omstændelig analysemetode med mange manuelle forberedelsestrin, og det er en lang proces, fra prøven modtages hos os, til resultaterne aflæses og kan afgives og kommenteres. Vi arbejder hele tiden på at udvikle og optimere metoden, så vi kan give de bedst mulige svar til klinikerne og deres patienter. I dag handler mødet om et GC-MS-udstyr (gas chromatography-mass spectrometry-udstyr, red.), som vi skal til at tage i drift.

11.00 Kvalitetssikringsmøde. Her mødes et team af to bioanalytikere, en biokemiker/kemiker og en læge og gennemgår drifts- og udviklingsopgaver samt kvalitetsdata for de analyser, der hører til den pågældende sektion. I dag er det Sektion for Farmakologi- og Specialanalyser, hvor vi bl.a. laver forskellige farmakologi- og vitaminanalyser.

12.30 Tilbage på kontoret. Jeg foretager et par opkald til kolleger fra andre afdelinger, der har ringet med spørgsmål til vores analyser. Efterfølgende tjekker jeg mails, mens jeg spiser frokost ved skrivebordet.

13.15 Vi har et udstyr, der ikke vil makke ret i afdelingen, og der er behov for, at jeg går ud og kigger med på data for at sikre, at kvaliteten af vores analyseresultater ikke er blevet påvirket.

14.30 Onlinemøde med en professor i obstetrik fra Quebec om et forskningssamarbejde, hvor vi skal undersøge en biokemisk markør for svangerskabsforgiftning. Det er en tilstand, der kan forebygges ved behandling med acetylsalicylsyre, hvis vi identificerer højrisikogravide tidligt nok, så det arbejder vi på at blive endnu bedre til.

15.00 Min kollega og jeg er for nylig startet på at styrketræne sammen i vores træningscenter, Pusterummet.

16.00 Efter et hurtigt bad er jeg tilbage på kontoret. Der er som regel mere roligt sidst på dagen, så den tid dedikerer jeg til forskning. I dag læser jeg et artikeludkast, som afdelingens ene forskningsassistent er godt i gang med. Hun er jordemoder og humanbiolog, hvilket er den ideelle kombination til arbejdet med biomarkører og graviditet. Artiklen handler om CRH (corticotropin releasing hormone, som er et hormon, der styrer vores stressrespons, red.) og graviditetskomplikationer hos tvillingegravide og laves i samarbejde med en professor i endokrinologi i Australien, der har dedikeret sin forskning til at undersøge fødslens endokrinologi.

17.30 Jeg kører hjem og sørger for at have god tid med min datter, der lige er startet i gymnasiet og har meget nyt at fortælle, mens vi laver mad og spiser sammen.

21.30 Jeg sætter mig og arbejder på en fondsansøgning til et nyt projekt, som jeg er ved at planlægge sammen med kolleger fra føtalmedicinsk afdeling. Jeg sidder desuden i Ugeskrift for Lægers videnskabelige redaktion, og jeg forbereder mig også på det kommende redaktionsmøde. Jeg arbejder altid godt om aftenen, så jeg får arbejdet et par timer, inden jeg går i seng.