Skip to main content

»Vi et sygehus bygge vil«

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

22. jun. 2012
3 min.

» ... der skal enestuer til, plads til fleksibiliteten og til fælles akutmodtagelsen«. Sådan kunne en moderne udgave af den gamle børnesang lyde, hvis den skulle handle om byggeriet af de nye sygehuse, som nu for alvor er gået i gang. Det er et projekt, der af eksperter betegnes som det største anlægsarbejde i nyere dansk historie.

Nogle steder er det første spadestik taget. Andre steder er projekterne kun på tegnebrættet. Investeringerne i fremtidens sygehusstruktur er en unik chance for at tænke nyt i sundhedsvæsenet - og fremtidssikre. Både i forhold til hvordan vi tilrettelægger arbejdet, hvordan vi bruger ny teknologi, og hvordan vi i det hele taget indretter de fysiske rammer på sygehusene.

Planen for de nye sygehusbyggerier harmonerer godt med behovet for øget specialisering. Derfor samler man behandlingerne på færre enheder. Det øger først og fremmest den faglige kvalitet, og det betyder også, at vi kan optimere vores resurser. De nye sygehuse bør med andre ord give os mere sundhed for pengene. Jeg glæder mig over at se, hvordan planerne skrider fremad - også selv om det går langsomt, og man nemt kan blive utålmodig.

Men når man har med store projekter som nye sygehuse at gøre, skal man naturligvis også gå meget grundigt til værks. Det er helt afgørende, at læger og andre faggrupper tages med på råd, når adgangsforhold, operationsstuer og ambulatorier på de nye sygehuse skal planlægges. Læger ved qua deres daglige virke, hvad der skal til, for at et sygehus fungerer i dagligdagen. De kender de krav til indretning og logistik, der er nødvendige for at leve op til kriterierne for det gode patientforløb - lige fra indlæggelse, over undersøgelse, udredning og behandling til udskrivning.

Dertil kommer, at lægerne skal føle sig fagligt hjemme på de nye sygehuse. Det sikres bedst ved at organisere sygehusene med god lægelig ledelse, med mulighed for at læger kan udvikle sig fagligt samt med plads og resurser til uddannelse og forskning inden for alle specialer og på tværs af specialerne. Det er indlysende, at læger bør være med til at bestemme, hvordan deres arbejdsdag og arbejdsplads ser ud om 5-10 år.

De resurser og den viden, som patienter ligger inde med, skal også bruges i planlægningen af nye sygehuse. Det er kun dem, der ved, hvordan det er at være patient. Derfor er det også vigtigt, at de bliver inddraget i de nye sygehusbyggerier.

Jeg er glad for, at den nye sygehusplan samler akutmodtagelserne på færre sygehuse. Hurtig diagnostik og behandling kræver en tværfaglig indsats, som de små akutmodtagelser ikke længere kan levere. De moderne fælles akutmodtagelser kan trække på speciallæger fra en bred vifte af specialer. Hertil hører et velfungerende præhospitalt beredskab med blandt andet lægeambulancer, så man kan indlede avanceret behandling allerede på skadestadet og undervejs i ambulancen mod akutmodtagelsen.

Som det er nu, er psykiatri og somatik alt for ofte adskilt - både fysisk på matriklerne og i behandlingen. For Lægeforeningen er det afgørende, at psykiatrien ligestilles med det somatiske sundhedsvæsen. Det er derfor nødvendigt, at psykiatri og somatik bliver tænkt meget mere sammen i de nye sygehusbyggerier. Desværre er det ikke sket i tilstrækkelig grad i den hidtidige proces, men jeg vil opfordre regionerne til, at de to sektorer tænkes sammen i de resterende sygehusprojekter.

»Sygehuset er på vej. Ih, hvor jeg dog glæder mig«. Mine evner som sangskriver står slet ikke mål med de mange dygtige mennesker, der arbejder med at planlægge og bygge de nye sygehuse rundt omkring i regionerne, og som er med til at gøre min sang til virkelighed. Jeg kan næsten ikke vente.