Skip to main content

”Vi har 11 patienter i 10 senge …”

Overlæge Thomas Tellier, Akutafsnittet på Region Hovedstadens Børne- og Ungdomspsykiatriske Center i Glostrup, har aften-nattevagt og sover hjemme.

Privat foto.
Privat foto.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

18. aug. 2016
4 min.

03.30 Forvagten ringer. En ung mand sidder i skadestuen med sine forældre. 16 år, selvmordstanker og er kendt med Aspergers syndrom. Han synes, alt er håbløst, og vi synes, han skal indlægges. Det bliver en overbelægning, da der er tryk på pladserne fra dagen før. Det har rigtig været mandag, der er skolestart, og det mærker vi.

 

5.30 Vækkeuret ringer. Der snoozes en halv time, da både min kone og jeg er B-mennesker, men funktionelle A-mennesker.

 

6.30 Op og i gang. Pigerne sover videre – skal først i skole på torsdag. Jeg kører Tanja – min kone – på arbejde på Herlev Hospital og fortsætter til Glostrup, med Nova i radioen.

 

7.30 Siger godmorgen på akutafsnittet og tager en kop kaffe, mens jeg besvarer mails, planlægger møder, læser skadesnotater, der indgår i uddannelseslægernes supervision. Derefter vagtoverlevering i psykiatrisk akutmodtagelse.

 

9.00 Morgenmøde. Vi gennemgår de indlagte patienter og lægger planer for samtaler og hvad der ellers skal ske. Vi skal skaffe pladser, for vi har 11 patienter i 10 senge. Tilbage til kontoret igen for at tale med kollegerne på andre afsnit, så jeg kan få udliciteret nogle patienter.

 

10.00 Jeg gennemgår en 13 årig pige med autisme og spiseforstyrrelse, og lige nu selvmordstanker. Vi regner med, at hun kan stabiliseres her og komme tilbage til sit bosted i næste uge.

 

11.00 Statusmøde med en 16-årig pige med svær depression, stressbelastninger og problemer i familien. Hun har det godt med at være her, men vi er nødt til at tale om, at hun skal videre, og det har hun det meget svært med. Normalt er man hos os i 5-10 dage, men det er svært for hende, at hun skal ud og møde noget andet. Men vi er nødt til at finde en løsning, hun kan samarbejde om.

 

11.47 SMS fra pigerne om, at de har været ude og lufte hunden og har fået lov af mor til at gå i Lyngby storcenter. Og så har jeg en samtale med en pige med en langvarig psykose. Hun er rigtig trist, med selvmordstanker. Vi har arbejdet med gradvis udslusning, og hun har øvet orlov hjemme. Men hun blev bange igen, og selvmordstankerne blev værre. Hun er færdig med skolen, og der er ikke noget, hun skal i gang med. Det er svært i sig selv – og så har kæresten slået op i de 10 dage, hun har været her. Jeg ender med at henvise hende til lukket afsnit, og det samtykker hun i.

 

12.00 Telefonvisitation, besvarer opkald, frokost med personalet i afsnittets køkken. Derefter middagskonference med planlægning for resten af dagen. Bl.a. vurderer vi hvem, der kan få lov at gå tur sammen med en forælder eller andre familiemedlemmer.

 

14.00 Jeg taler med en 16- årig pige og hendes mor, som er medindlagt, da vi skønner, at det gavner behandlingen. Pigen lider af en spiseforstyrrelse og en svær angsttilstand. Under indlæggelsen har hun spist minimalt, Vi arbejder på at støtte hende til at spise mere og har indledt medicinsk behandling af angstlidelsen. Vi aftaler med hende og mor at flytte hende til en af vores lukkede ungdomspsykiatriske sengeafsnit med henblik på videre støtte og behandling.

 

16.08 Efter en kontorarbejde kører jeg hjem mod Lyngby ad ringvejen og henter Tanja på Herlev.

 

17.15 Rebecca har købt et par sko med hæle – hun er 14 år, og de var mega-billige. Filippa på 10 har købt en bog, 'Smuk indeni – smuk udenpå’. Egentlig skulle vi alle fire ud at løbe, men udskyder det til i morgen.

 

19.00 Vi spiser sammen, og så går jeg en tur med hunden i parken og taler i telefon med en ven. Det bliver en lang snak og en lang gåtur, og det bliver mørkt.

 

22.00 Godnat til pigerne, og snart efter ligger Tanja og jeg og stener OL-gymnastik. Det har en dejligt hypnotiserende og søvndyssende effekt.