Skip to main content

Vi har det fedeste job!

Teamet på OUH's Øjenafdeling E synes selv, at de har et virkelig godt og meningsfyldt job. Den ledende overlæge forklarer hvorfor.

Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

31. jan. 2014
5 min.

Umiddelbart ligner operationsgangen på Afdeling E på Odense Universitetshospital (OUH) en helt almindelig, tør hospitalsgang.

Men man skal ikke være der ret mange minutter, før man fornemmer noget særligt.

Medarbejderne kigger patienter og pårørende i øjnene med en særlig intensitet, og det skyldes ikke kun, at deres arbejde er at operere øjne.

De udstråler også et enormt engagement og en stor arbejdsglæde.

Tre dage om ugen laver et lille team bestående af tre kirurger, tre optikere og tre sygeplejersker nemlig refraktionskirurgi, hovedsageligt de såkaldte SMILE-operationer, der hjælper nærsynede til at se normalt. De to andre dage om ugen bruges til forundersøgelser og efterkontrol.

Siden afdelingen begyndte at tilbyde SMILE-operationer, er antallet af patienter steget støt.

I starten var lægerne lidt usikre på, om det gik an at operere begge øjne samme dag, så i 2012 opererede kirurgerne ca. 1.000 øjne enkeltvis, men da det viste sig at være ret uproblematisk, blev knap 700 patienter opereret på begge øjne i 2013.

"Succesraten er høj, der er meget få komplikationer efter SMILE-operationerne", fortæller ledende overlæge Kelvin Kamp Mortensen.

I rivende udvikling

Før 2011 var de såkaldte LASIK-operationer de mest almindelige. Ved dem løsner man en hængslet flap i hornhinden, når man fjerner det væv, der gør patienten nærsynet.

Men ved en SMILE-operation lægger man et meget mindre smilformet snit med laser på hornhinden og fjerner vævet igennem det. Det er et mere skånsomt indgreb, selve laseroperationen tager kun 30 sekunder, mens åbning af SMILE-snittet og udtagning af den lille linse, som laseren har dannet, tager nogle minutter.

Patienten er kun lokalbedøvet med øjendråber og ligger på briksen i ca. 20 minutter, når begge øjne opereres.

Afdeling E begyndte at operere for nærsynethed med laser allerede i 1992-1993. Dengang var man meget inspireret af metoder anvendt i Rusland, hvor man opererede virkelig mange med kirurgiske snit i hornhinden.

Laseren var et stort fremskridt i præcision, og siden er metoderne blevet forfinet hvert år. I Danmark foretages SMILE-øjenoperationer i offentligt regi også i Aarhus og Glostrup.

I 2010 valgte Afdeling E at ansætte optikere til forundersøgelser og kontrol.

"Det har vist sig at være både bedre og mere effektivt", forklarer overlæge Niels Lyhne, der selv foretager en tredjedel af refraktionsoperationerne på Afdeling E.

"Optikerne har stor rutine i at forklare folk, hvad der skal ske, og hvilke forholdsregler, der skal tages. Synsprøverne er de jo også specialister i. Så på den måde kan vi læger nå at operere flere patienter".

Grundig information

En af dagens patienter er 53-årige Annette Urup. Efter mange års overvejelser har hun fået sin egen øjenlæge til at henvise til operation på OUH.

Hun har omkring minus syv på begge øjne og er træt af at gå med briller. Hun er kunstmaler og synes ikke, at hun ser godt nok med briller. Og da det er gratis at blive opereret for nærsynethed i det offentlige, hvis man har over minus seks, er det en oplagt mulighed for hende.

Optiker Charlotte Sloth Melsen modtager hende til forundersøgelse og forklarer hende om, hvordan en kommende operation kommer til at foregå. Øjnene skal dryppes med 3-4 slags forskellige dråber i ugerne efter, hun må ikke lave skærmarbejde i mange timer i træk og heller ikke få pulsen højt op i de første to uger efter. Operationen gør ikke ondt, men hun vil føle lidt irritation i øjet i de første dage efter.

"Og nej, du risikerer ikke at blive blind", smiler Charlotte Melsen og fortæller, at hun selv blev opereret for tre år siden.

"Det er nok det bedste, jeg har gjort for mig selv", tilføjer hun.

"Det værste, der skan ske, er, at patienten – som vi siger det – mister en linje på synstavlen. Computeren beregner, hvordan laseren skal indstilles for at fjerne for eksempel minus 6,5 dioptri på Annettes øjne. Vi tager hellere lidt for lidt end lidt for meget, så nogle patienter kommer måske til at få brug for en let læse- eller kørebrille. Og hvis det skulle ske, at resultatet ikke er helt tilfredsstillende på et øje, så kan vi altid operere igen seks måneder efter. Men det sker yderst sjældent", forklarer hun.

Tilfredse patienter

"Vi har bare det fedeste job", tilføjer Charlotte Melsen.

"Når folk kommer til kontrol hos os dagen efter operationen, er de normalt helt flyvende! Det er bare dejligt at opleve. Og det gør også det, vi laver, meget meningsfuldt".

"Ja, vi har jo en gruppe patienter, der ikke er syge. Og dem hjælper vi så til at få det endnu bedre", supplerer Niels Lyhne.

"For rigtig mange af dem, der bliver opereret her, er alligevel så handicappede af dårligt syn, at det er lidt af en åbenbaring for dem at komme til at klare sig uden briller. Mange af dem beskriver, hvordan det er en stor lettelse at kunne vågne op om natten og straks kunne orientere sig i rummet".

På operationsstuen rejser en 21-årig kvindelig patient sig fra operationsbriksen. Hun måtte føres derhen, fordi hun havde minus 10 på begge øjne. Da hun nu sætter sig op 35 minutter efter, kigger hun overrasket op på uret på væggen og udbryder:

"Nej, jeg anede ikke, at der var et ur der! Men nu kan jeg se, at klokken er kvart i to! Fantastisk!"

"Ja, det er jo skønt, at vores patienter generelt er så tilfredse, at de tit kommer med blomster og chokolade bagefter", siger ledende overlæge Kelvin Kamp Mortensen.

"Men der er også andre faktorer, der gør os tilfredse: Dels at vi er blevet opdateret med moderne udstyr, faktisk verdens bedste. Dels at vi har organiseret arbejdet, så den enkelte selv planlægger og løser sine opgaver. Det giver en stor tilfredshed og mindsker stress. Og sidst men ikke mindst, så betyder den øgede aktivitet også, at vi overholder ventelistekravene, så patienterne ikke skal ud og lede efter private tilbud. Det tilsammen gør, at medarbejderne synes, de har den bedste arbejdsplads".