Skip to main content

»Vi kan heldigvis lave fire omkørsler«

Sulman Rafiq er speciallæge i hjertekirurgi og afdelings­lægevikar ved Thoraxkirurgisk Klinik på Rigshospitalets Hjertecenter. På denne helt almindelig fredag skulle han egentlig bare hjælpe en kollega med at tage en vene ud til en bypass, men en patient er kommet ind med brystsmerter og skal akut opereres.
Sulman Rafiq. Foto: Claus Boesen
Sulman Rafiq. Foto: Claus Boesen

Marianne Fajstrup, mfa@dadl.dk / Foto: Claus Boesen

17. jul. 2019
4 min.

7.00 Jeg står op, går i bad, klæder mig på og cykler fra lejligheden på Østerbro mod Rigshospitalet.

7.45 Klædt om og klar til morgenkonference med thoraxanæstesien. På den interne konference for hjertekirurgerne umiddelbart bagefter gennemgår vi dagens patienter og taler om en af patienterne fra i går. Man havde planlagt fjernelse af et fibroelastom på aortaklappen (lille fibrøst element på aortacuspen), men ved operationen fandt man intet firbroelastom. Vi gennemgår den præoperative ekkokardiografi for at se, om vi kan blive endnu skarpere på at stille indikationen for operation i fremtiden.

8.20 Jeg skal ikke selv operere i dag, men hjælpe en kollega med en bypass-operation. På vej fra konferencen bliver jeg spurgt, om jeg er ok med at lave en akut bypass senere i dag. .

8.30 Stuegang. Jeg har selv to patienter på sengeafsnittet.

9.00 Går ned til operationsgangen for at assistere min kollega. Jeg høster en arterie radialis graft fra venstre arm, mens han gør bilaterale mammaria klar. Der er lidt ventetid, mens kollegaen får den anden mammaria ned. Jeg kigger på den akutte patient og får en kop kaffe. Kommer ind på stuen igen. Vi laver fem omkørsler.

12.00 Jeg bliver afløst på operationsstuen, så jeg kan gøre klar til den akutte patient. Jeg kigger på angiografien igen og lægger en plan for graftningen. Patienten har svær 3 karssygdom med to lukkede kar, mens det tilbageværende kar er med en kritisk stenose.

12.30 Jeg sender en SMS til min kone, at jeg først er hjemme til aften. Jeg skulle ellers have haft tidligt fri i dag.

14.00 Patienten er blevet bedøvet, har fået anlagt CVK og iv adgange, har en ekkoprobe i øsophagus og nu starter vi med at skære. Jeg nedtager a.mammaria sin, mens en kollega tager en vene ud på benet med et skop. Vi har høstet vener fra benet med skop gennem nogle år nu, til stor tilfredshed for patienterne, og med markant færre komplikationer og infektioner.

14.30 Jeg går på hjertelungemaskinen. Venen kommer ud, men over et kort stykke er den meget spinkel. Jeg ender med at fjerne et par centimeter af venen og sy enderne sammen igen. Det ser fornuftigt ud.

15.30 Så standser vi hjertet. Patienten havde kun ét åbenstående kar på hjertet, de andre er lukkede. Vi kan heldigvis lave fire omkørsler.

16.15 Vi fjerner den tang, vi har på aorta, og hjertet starter stille og roligt med at pumpe. Vi kommer fredeligt af hjerte-lunge-maskinen og får fjernet kanylerne til hjertelungemaskinen. Vi bruger lidt tid på at få styr på de små blødninger.

Det ser fornuftigt ud, og vi lukker patienten med ståltråde.

17.45 Vi lukker underhuden og huden og er færdige. Som det første ringer jeg til patientens ægtefælle for at fortælle, at det er gået godt.

17.50 Jeg går op på 15.sal og begynder at skrive på operationsbeskrivelsen. De ringer fra operationsgangen, at det bløder fra benet. Jeg går ned og ser på det. Der er et lille hæmatom. Jeg klemmer så meget ud, som jeg kan, og vi forbinder benet igen.

18.40 På vej hjem tager jeg omkring Netto for at handle. Jeg er hjemme før de andre. Så laver vi mad - i aften er det en pakistansk ret: Samosaer med grøntsagsfyld.

20.30 Vi spiser og snakker. Vi venter vores første barn og var til første scanning i går, så det fylder selvfølgelig en del.

22.00 Vi sætter en film på. I aften bliver det en indisk film. »Badla« hedder den, meget spændende, men ca 30 min inde i filmen går det op for mig, at filmen er en eksakt kopi af en spansk film, vi så på Netflix for ikke så længe siden. Pyt, den er god, så vi ser den færdig.

23.30 Jeg har mistet min fjernadgang til Sundhedsplatformen efter en opdatering, så jeg ringer til vagthavende for at høre, hvordan det går med den akutte patient fra i dag. Det ser fint ud, hun bløder ikke, og koronarenzymerne er lave. Så kan man sove roligt.

24.00 Så er jeg i seng. For tiden har jeg en del weekendvagter, men jeg har fri denne weekend. Jeg er dog blevet varslet af min kone, at vi skal på møbellagersalg i morgen.À