Skip to main content

”… vi laver lige endnu et kejsersnit”

I eftermiddag starter høringen på Christiansborg om situationen på landets fødeafdelinger. Følg her overlæge Lise Lotte Torvin Andersen på aften-/nattevagt på Odense Universitetshospitals gynækologisk-obstetriske afdeling.

Lise Lotte Torvin Andersen er overlæge på Odense Universitetshospitals gynækologisk-obstetriske afdeling. Foto: Privat
Lise Lotte Torvin Andersen er overlæge på Odense Universitetshospitals gynækologisk-obstetriske afdeling. Foto: Privat

Klaus Larsen, kl@dadl.dk

15. dec. 2016
4 min.

9.00 Min mand og vores yngste søn er taget på henholdsvis arbejde og i gymnasiet, da jeg er hjemme fra morgenløbetur. Jeg tager fat på min arbejdsmail, mens jeg spiser morgenmad.

 

14.00 Jeg har brugt tre timer på at arbejde med kliniske guidelines, som vi skal diskutere på DSOG’s møde i januar, og kan lige nå at bage en banankage til fødegangen, inden jeg skal af sted på aften-/nattevagt. Møder kl. 15 til en travl fødegang og afdeling.

 

15.30 går jeg på fødegangen, hvor der er syv fødende. De fire er førstegangsfødende, og vi er meget fokuserede på at nedbringe frekvensen af kejsersnit for den gruppe.

 

16.30 Jeg bliver kaldt til en førstegangsfødende, der er i en langvarig fødsel. Hun har presset i en time og er træt. Jeg vurderer, at vi kan lægge en sugekop på barnets hoved for at hjælpe det lidt på vej, i stedet for at lægge et kejsersnit. Jeg kalder vores unge HU-læge, som under min supervision lægger sugekoppen. Vi trækker to gange under veer, men barnet følger ikke med – så vi går ned og laver et kejsersnit og får et fint barn ud efter en halv time.

 

18.00 Jeg bliver igen kaldt til en førstegangsfødende på fødegangen. Hun står stille i forløbet – er 8-9 cm åben og kommer ikke rigtig videre. Jeg mærker på hende og skanner. Barnet står skævt med hovedet. Vi prøver at få hende til at bevæge sig rundt, forsøger at rotere hovedet forsigtigt indefra, men det lykkes ikke. Jeg vurderer, at det igen er bedst at lave et kejsersnit. Barnet stod, som jeg vurderede, og var aldrig kommet ud af sig selv.

 

20.15 Stuegang oppe på svangreafdelingen, og bagefter på barselsafdelingen. Begge steder er der kun småting at tage stilling til.

 

21.45 Jeg skal på fødegangen til en gravid i uge 32. Hun er kommet ind med ondt i maven. Fosteret er fint, med god hjertelyd, og kvindens smerter er forsvundet igen, så hende sender vi hjem. Jeg når lige at snige mig væk fra fødegangen med min madpakke og har kun lige spist færdig, da de ringer fra fødegangen igen: Der er et foster med dårlig hjertelyd hos en af de førstegangsfødende.

 

22.30 På fødegangen er vores uddannelseslæge allerede kommet. Hjertelyden havde først rettet sig, men nu er den gal igen. En blodprøve fra barnet viser, at det ikke ilter ordentligt og skal forløses inden for en halv time. Så vi laver lige endnu et kejsersnit. Det går ikke så godt for vores overordnede målsætning i dag. Men vi har fået et fint barn og et forældrepar, der er glade. Jeg sender den unge læge i seng og samler selv lidt op på fødegangen.

 

2.30 Jeg går i seng, men bliver ringet op efter et par timer. Den unge læge har været i gang flere steder og har ikke sovet. Nu ringer hun om en kvinde, der tidligere har fået lavet kejsersnit. Hun er kommet ind i meget tidlig fødsel og med smerter i det gamle ar, som vi frygter kan være ved at gå i stykker.

 

5.28 Der er fin hjertelyd på babyen. Vi melder det som et kejsersnit, og uden komplikationer får vi en fin dreng. Den unge læge går i FAM’en for at se på en ung kvinde med ondt i maven. Jeg går på fødegangen, der har fået en ind, hvor man kan have mistanke om en sædepræsentation. Hende skanner jeg, og det viser sig at være en hovedstilling.

 

8.00 Vi er lige kommet i tanker om, at det er Lucia-dag i dag, og vi plejer altid at synge julesange ved morgenkonferencerne i december. Så ved vagtoverleveringen får uddannelseslægen og jeg en jordemoder til at hjælpe os med at sætte lys i håret, så vi kan lave et lille Lucia-optog. Efter morgenkonferencen går jeg med op på fødegangen og fortæller lidt mere uddybende om, hvad der ligger og venter.

 

9.00 Efter det ugentlige speciallægemøde om forskellige akutte problemstillinger tager jeg hjem for at sove.

 

I dag torsdag den 15. december er der høring om situationen på landets fødeafdelinger. Høringen er fra kl. 15.00 til 17.30 i Landstingssalen på Christiansborg og formålet er at få belyst den nuværende situation på landets fødeafdelinger set i lyset af debatten, der blev sat i gang af klinikchef på Rigshospitalets fødeafdeling Morten Hedegaard. Ugeskrift for Læger dækker høringen.