Skip to main content

Vi mangler en it-Juhl

Formand for lægeforeningensit-netværk Klaus Klausen Foto: Tommy Østerlund

18. sep. 2009
3 min.



De seneste par uger har medierne igen bragt en række eksempler på it-problemerne i det danske sundhedsvæsen. Der er utallige systemer, de er tunge, de kan ikke tale sammen, de kræver hvert sit log-in, der skifter usynkront etc. Nogle regioner, desværre især de største, har så store problemer med langsommelige systemer og stort tidsforbrug til log-in, at det på nogle afdelinger svarer til en hel lægestilling. Hvis det havde været den private sektor, var vi for længst gået konkurs. Desværre er der tale om en genudsendelse fra sidste år og forrige år, hvor også dette tidsskrift beskrev de miserable tilstande. Nu må regeringen snart skære igennem. Vi må have en Erik Juhl for it-området.

Tilsyneladende er regeringen helt klar over problemernes omfang og det potentiale, der ligger i at få effektive nationale løsninger på it-området. Det var den nuværende statsminister Lars Løkke Rasmussen, der som sundhedsminister skar igennem og proklamerede, at tiden nu var inde til handling på nationalt niveau. Det var i marts 2006. Det førte senere på året til dannelsen af Digital Sundhed med en bestyrelse sammensat af stat og regioner. Desværre forsvandt opgaven med en national epj hurtigt fra Digital Sundhed til fordel for andre opgaver, der også er vigtige, som et nationalt patientindeks, telemedicin, fælles medicinkort etc. Digital Sundhed har også mange og rigtige visioner, men desværre en meget beskeden økonomi, så projekterne er afhængige af, at finansministeriet bevilliger midler via fonde til arbejdskraft besparende teknologi.

Resultatet er, at vi stort set kun har fået sat strøm til noget papir, og at vi slet ikke udnytter alle de muligheder, som it kan give i form af beslutningsstøtte, automatisk datafangst etc. sundhedsvæsenet er vel om noget skabt til den moderne informationsteknologi med store mængder af data og behovet for at handle hurtigt og præcist på et oplyst grundlag. Lad os bare minde om, at 80 procent af indlæggelserne i sundhedsvæsen er akutte. Lad os også minde om, at der er en betydelig mangel på kvalificeret arbejdskraft. Lægeforeningen mener derfor, at der er behov for, at man politisk vågner op og giver Digital Sundhed den nødvendige magt og ikke mindst økonomi til at løfte sundheds-it op på nationalt niveau.

Regeringen har selv vist vejen ved processen omkring den nye sygehusstruktur, hvor det lykkedes at få gennemført en national sygehusplan ved at løfte arbejdet op i et særligt ekspertudvalg. At planen er økonomisk nødlidende er en anden snak, men ved at give Erik Juhl udvalget den særlige status lykkedes det i samarbejde med Sundhedsstyrelsen at få en national løsning på sygehusene og specialeplanlægningen, som er ganske unik. Denne model kunne med fordel kopieres på it-området, og i Digital Sundhed har man det forum, der kan bruges til formålet.

Vi har brug for et Digital Sundhed, der sammen med regionerne og it-leverandører sikrer, at vi udvikler to, højst tre epj'er i Danmark. Sundheds-it er en så ressourcetung og betydende del af sundhedsområdet, at der også er brug for, at der bliver luget ud i dårlige systemer. Regioner, der har sat megen prestige og midler i it-systemer, kan have tungt ved selv at erkende, at de står med en ommer. Vi har brug for en stærk og uafhængig Digital Sundhed, som kan vurdere, sparre og rådgive, men i sidste ende også beslutte, at et system ikke er godt nok.