Skip to main content

Vi ønsker os nye huse

Jesper Poulsen

1. nov. 2005
3 min.

Den ændrede udgivelsesfrekvens for Ugeskrift for Læger betyder, at dette er sidste nummer før julepausen. Når vi kommer på gaden igen, er vi kommet ind i et valgår. Både her og der. Derfor er det på høje tid og vel også helt meget passende at se på Lægeforeningens ønskeseddel til årsskiftet 2005. Fra de danske forbrugere hører vi, at sedlerne i år indeholder dyre ønsker. På vegne af de danske læger og patienter vil vi gerne tilslutte os. Vi ønsker os nye huse og nyt udstyr.

Dette nummer af Ugeskriftet har et fokus, der handler om fremtidens sygehus. Det beskriver især de behandlingsmæssige fordele og forbedringer for patientsikkerheden, der følger af den rigtige opbygning og indretning af behandlingsstederne. Eksemplerne er fra den engelske verden, men den kan med stor sikkerhed overføres på danske forhold. Vi har slet ikke de bygninger, der er nødvendige, hvis vi skal leve op til de krav, der vil blive stillet i fremtiden til sundhedsvæsenet, og vi har ofte heller ikke det udstyr og den organisationskultur, der skal til.

De aktuelle problemer omkring ventetiderne på kræftbehandling viser lidt om de udfordringer, som vi står overfor. Den kraftanstrengelse, som er sket på kræftområdet, har betydet, at antallet af strålebehandlinger i løbet af få år er blevet fordoblet til 10.000 om året på landsplan. Sundhedsvæsenet er ved at drukne i sin egen succes, fordi der kan diagnosticeres mere, der kan behandles for flere cancersygdomme og overlevelsen er steget markant. Resultatet er, at ventetiderne stille og roligt er på vej op tilbage, hvor de kom fra. Det er som at ramme et bevægeligt mål, og det er ikke det eneste område, hvor vi kan mere, behandle mere og helbrede flere. Men vi kan ikke klare efterspørgslen i de rammer, som vi har.

Vi har tidligere, bl.a. gennem et åbent brev, advaret sygehusejerne om konsekvenserne af, at de gennem en årrække har undladt at investere i en fornyelse af sundhedsvæsenets bygninger og udstyr. Der er en grænse for, hvor megen produktion, der kan presses ud af gamle nedslidte faciliteter og udstyr, der har set bedre dage. Det er ikke nok, at der er blevet investeret i en øget strålekapacitet, hvis der fortsat er mangel på tidssvarende MR- og CT-scannere, så der er ventetid ved forundersøgelserne, eller at faciliteterne i øvrigt hæmmer mulighederne for en effektiv arbejdstilrettelæggelse i en situation, hvor der mangler specialister.

Etableringen af regionerne giver en historisk chance for at gøre noget ved dette. For det første er der god grund til at tænke sammen, allerede nu, og dernæst er der al mulig grund til at tænke i nyt, når regionernes fælles faciliteter skal etableres. Århus har vist vejen med planer om en ny stor enhed i Skejby. Andre brancher har vist, hvordan man kan sælge grunde eller velbeliggende, men forældede bygninger, for at finansiere nye tidssvarende faciliteter. Det er måske lidt dristigt at nævne DR, men alligevel - selv om Nissen ikke flyttede med.