Skip to main content

»Vi ser ofte bagsiden af samfundet«

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

18. nov. 2011
3 min.

6.00 Det er ligsynsdag. Det foregår mandag og torsdag her i Svendborg, hvor jeg bor, så jeg når at få morgenkaffe, som ellers først indtages på kontoret i Odense.

7.20 Jeg logger på min pc via vpn-forbindelsen og læser mail. Rapporterne om dagens tre ligsyn har politiet i forvejen lagt i postkassen, og dem læser jeg, så jeg er klar til at gå, når politiet ringer.

7.50 Opringning fra Svendborg politi. Vi aftaler, at de tre ligsyn skal holdes kl. 8.30. Det foregår på Svendborg Sygehus' patologiske afdeling, som ligger i gåafstand fra, hvor jeg bor. I dag skal vi se to, som er fundet døde og har ligget temmelig længe i hjemmet, og en, som har begået selvmord. Vi ser ofte bagsiden af samfundet - de ensomme, misbrugerne, de psykisk syge og dem, hvor der er mistanke om f.eks. vold eller behandlingsfejl. Det er der ikke tale om i dag, så politiet beslutter, at der ikke skal foretages obduktion.

9.10 Toget til Odense. Jeg bruger turen til at læse og finder Ugeskrift for Læger frem fra tasken.

10.10 Jeg er fremme på kontoret, der ligger hos Servicestyrelsen i Odense, og tager fat på at indberette dødsattesterne.

10.30 En henvendelse fra Lægemiddelstyrelsen om et tilsynsbesøg, som de gerne vil have vores medvirken til. Vi aftaler tidspunkt og fordeler opgaver. I går havde jeg telefonvagten, så der er en del ting at samle op og skrive notater om. I den ugentlige telefonvagt får vi alle henvendelserne til embedslægerne i Region Syddanmark. Der var f.eks. en læge, der ringede om tavshedspligt - om man har mulighed for at bryde den for at forebygge et selvmordsforsøg. Jeg har kontaktet en jurist i Sundhedsstyrelsen om det komplicerede spørgsmål. Svaret i den konkrete sag er, at det må man ikke.

10.50 Jeg har også set på en sag om en læge, der har fået sit ydernummer misbrugt, og jeg skriver til hende, at det er en sag for politiet. En tredje sag, jeg følger op på, er fra en sundhedsplejerske og drejer sig om nogle børn, der går i en skovbørnehave og har fået et mærkeligt udslæt. Jeg skriver til kollegerne, om de har et bud på årsagen.

11.30 I morgen er der et møde i Sundhedsstyrelsen om det nye tilsyn med private behandlingssteder. Det meste af min forberedelse skal ske på togrejsen derover, men jeg har en del materiale, der skal printes ud. Og så er der frokost.

12.30 Vi har fået ansat en konsulent, som en dag om ugen skal klare nogle af vores kørekortssager. Det tager en halv times tid at gennemgå komplicerede sager med den nye kollega.

14.00 I næste uge har vi et møde i Region Syddanmark om, hvordan vi skal håndtere egnethedsspørgsmål vedrørende f.eks. sundhedspersoner med et misbrug eller psykisk sygdom. Mødet holdes sammen med styrelsens afdeling for tilsyn, og det skal jeg forberede.

15.10 Jeg skal gennemse et referat fra et videomøde i går om fagligt individtilsyn - hvor vi ser på sundhedspersoners faglige kompetence, bl.a. efter kritiske afgørelser fra Patientombuddet. Når også lige at bede om at få oprettet en faglig tilsynssag efter et ligsyn.

15.45 Jeg holder fri, så jeg kan nå toget kl. 16.00. Jeg skal i teater med en flok kvinder, som mødes 3-4 gange om året. I aften skal vi i »Baggårdsteatret« og se et stykke, der hedder Smerten. Men først skal vi ud og spise. Teaterstykket med Ulla Henningsen var en monolog om en hjemvendt krigsfange efter 2. verdenskrig. Desværre stadig et aktuelt stykke.

22.00 Hjemme. Jeg tjekker lige min webmail og sætter »ikke til stede«-assistenten til, inden jeg går i seng.