"Jeg bliver ringet op af tillidsrepræsentanten, der fortæller mig, at jeg er indkaldt til møde. Havde hun ikke ringet, havde jeg næppe set mailen denne weekend. Jeg bruger hele lørdagen på at søge juridisk assistance og på at forberede mig til det meget kort varslede møde.
Jeg var målløs. Jeg havde jo blot taget initiativ til det, som Sophie Hæstorp efterlyser i debatten, nemlig dialog med læger. Jeg havde orienteret den ledende overlæge. Det var ikke min opfattelse, at det problem, jeg påpegede, lod sig løse lokalt. Og der var ikke ansats til kritik af hverken afdelingsledelsen eller direktionen.”
”Jeg vil gøre det igen”
Kl. 9 mandag morgen møder Marie-Louise von Linstow sammen med en tillidsrepræsentant (TR) og en jurist fra Yngre Læger op på direktionskontoret.
"Hospitalsdirektøren siger til mig under mødet, der varer ca. en time, at han finder det uacceptabelt, at hans ansatte henvender sig til regionsrådsformanden. Al kommunikation bør ifølge ham foregå via TR-systemet. Men det er der ikke noget regelsæt om. Og det vil jo afholde andre fra at ytre sig. Derudover er han uenig i brevets indhold. Herunder i nogle af de tal, der fremgår af brevet. Men tallene er ikke endeligt faktatjekket fra min side - det er jo netop blot udkastet til et brev.”
”Det var en ubehagelig oplevelse, og ja, jeg føler, at det var et forsøg på at give mig mundkurv på. Mine kolleger på afdelingen synes, at det var godt gået, og jeg vil gøre det igen, såfremt jeg kan se, at noget er til ugunst for patienterne - jeg kan ikke stiltiende se til, at de kommer i klemme. Det er min ret og min pligt at gøre opmærksom herpå - såvel som læge som privatperson. Men jeg vil en anden gang sørge for at have en mere direkte dialog med min nærmeste leder. For selv om den ledende overlæges udtrykte holdning er, at vi naturligvis altid må udtale os, var det jo i den aktuelle sag en sandhed med stærke modifikationer.”
I brevet, som senere blev afsendt med 47 lægeunderskrifter ud af 55 mulige, opfordres der til, at regionen evaluerer 1813-ordningen hurtigst muligt. Efterfølgende har der været afholdt møde mellem repræsentanter fra børneafdelingerne på Region Hovedstadens hospitaler og regionen.
”Usympatisk pressionsmiddel"
En måned senere, i april, mens debatten om 1813 fortsat er i kog - bliver I-læge Nanna Skytt på samme afdeling kontaktet af den ledende overlæge, der spørger, om hun som TR vil deltage i et interview med TV2 Lorry.
Nanna Skytt er en af flere yngre læger, der oplever deres arbejdsplads som "rent kaos."
"Det er mit indtryk, at min egen ledelse tager vores opråb til sig, selvom de også er bundet på hænder og fødder," fortæller Nanna Skytt.
"Jeg bliver bedt om at tale med en medarbejder fra presseafdelingen, hvis råd jeg dog ikke gør brug af, idet de mere har karakter af skræmmekampagne. Hun siger bl.a., at hun har haft flere grædende tillidsrepræsentanter på sit kontor efter et interview med netop Lorry. Hun siger, at jeg skal tænke på konsekvenserne af mine ord. Især skal jeg være opmærksom på, at forældre kan blive utrygge ved at få deres børn indlagt på afdelingen, hvis jeg går for hårdt til den med min kritik. 'Og det er du vel ikke interesseret i', siger hun.”
På trods af at Nanna Skytt er blevet opfordret til at stille op til interviewet af den ledende overlæge, bliver hun dagen efter indslaget i TV2 Lorry bedt om at kontakte hospitalsdirektøren.
"Han ønsker et møde med mig angående min håndtering af pressen. Mere får jeg ikke at vide. Han ser ikke nogen grund til, at jeg ønsker Yngre Læger med til min samtale. Vi skal 'jo bare snakke...'”
I ugen op til mødet bringer Politiken en artikel, hvor avisen rapporterer fra en børnelæges arbejdsdag på Hvidovre Hospital. Overskriften lyder: "Ung læge: 'Man er nødt til at sortere råbene fra'. Den unge læge er Nanna Skytt.
"Artiklen er clearet med den ledende overlæge men har ikke været igennem presseafdelingen. Det kommer bag på mig, at det blev en forsidehistorie, og jeg er derfor meget nervøs for mit møde med direktionen.
Jeg har Camilla Rathcke (Yngre Lægers formand, red.) med mig til mødet, hvor direktionen nu ønsker at tale med mig om avisartiklen og virker til at have glemt, hvorfor de i første omgang har indkaldt mig til samtale. Dette oplever jeg som både frustrerende og uprofessionelt."
Nanna Skytt mener, hun er kommet godt ud på den anden side og har fået god støtte af såvel sin fagforening som af lægerne på afdelingen.
"Men mens jeg stod midt i det, havde jeg det frygteligt. Jeg var bange for min fremtidige karriere og bange for, at jeg havde overskredet mine beføjelser trods min funktion som TR og til trods for, at alt havde været clearet med min ledelse.
Det er noget decideret fis, når direktionen siger, at "det jo bare er for at snakke". For mig at se er det at blive kaldt til samtale et pressionsmiddel, der bruges på en usympatisk måde. Man bliver som yngre læge rigtig bange og tør umiddelbart ikke stå frem igen.
Jeg har skullet sunde mig oven på denne omgang men vil helt sikkert kæmpe videre og råbe op, hvis det igen bliver nødvendigt. Også selv om jeg dengang i april sagde, at intet er det værd!"