Skip to main content

»Vi skal synkronisere tiden - ligesom i actionfilm«

Søren Frandsen, sfr@redaktionen.dk

2. nov. 2012
2 min.

Hvad forsker du i?

»Jeg har sammen med fire kolleger undersøgt, om urene på skadestuerne på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg og Hospital Lillebælt i Kolding stemte overens med urene i hjertestarterne i 11 ambulancer.

På sygehusene undersøgte vi alle ure, mens vi over 90 minutter undersøgte urene i hjertestarterne i de ambulancer, der ankom til sygehuset i Esbjerg. På Falck-stationen i Kolding undersøgte vi urene i alle ambulancer. Som referenceramme brugte vi et online-ur fra the National Institute of Standards and Technology. Problemet med ure, hvor tiden ikke stemmer overens, er tidligere blevet undersøgt i udlandet, men så vidt jeg ved, er det ikke blevet undersøgt i Danmark før nu. Vi fik idéen til projektet, da vi stod med en patient, der var død af hjertestop. Hvis vi skulle stole på hans journal, ville han have modtaget behandling for hjertestoppet, før han var død. Det passede jo ikke sammen«.

Hvad er du kommet frem til?

»Der er en uoverensstemmelse mellem urene på sygehusene og urene i behandlingsudstyret. I gennemsnit var det ikke store afvigelser, men den maksimale afvigelse var dog på hele 19 minutter og fem sekunder. I behandlingsmæssigt øjemed er det næppe noget problem, for forhåbentlig bruger ingen læger alene tidspunkter til at bestemme, om de skal fortsætte med at behandle en patient. Her må tvivlen komme patienten til gode.«

Hvorfor er det interessant?

»Sandsynligheden for at overleve et hjertestop falder med 7-10 pct. i minuttet. Hvis man skal regne på sandsynligheden for at overleve, er det vigtigt at vide, hvor lang tid der er gået, og at man kan stole på de registrerede tidspunkter. Derudover har uregelmæssighederne stor betydning, hvis man arbejder med statistik. Hvis du ikke kan stole på tallene fra din database, risikerer du at drage forkerte konklusioner«.

Hvad kan vi bruge resultaterne til på landsplan?

»Resultaterne kan vise forskere, at vi skal være opmærksomme på vores oplysninger, når vi arbejder med data og registre, hvor vi sammenligner hændelser. Det er ikke gudsgivet, at tallene er korrekte, fordi de kommer fra en maskine. Maskinen er ikke bedre end personen, der indstiller den, og hvis maskinen ikke bliver vedligeholdt, skrider oplysningerne. For at komme problemet til livs, skal vi i bund og grund blive enige om en standard. Ligesom vi sammenkører alt andet i sundhedsvæsenet, kan vi overveje at sammenkøre urene ud fra samme kilde. I bund og grund skal vi synkronisere urerne - lige som i de amerikanske actionfilm«.

Mikael Brabrand er førsteforfatter på artiklen »Manglende synkronisering af ure på danske skadestuer og i danske ambulancer«, publiceret i Ugeskrift for Læger nr. 40, 2012.