Skip to main content

Viden mod fedme

Journalist Anne Steenberger, as@dadl.dk

9. maj 2007
5 min.

På overlægens bord ligger en henvisning fra en praktiserende læge. Patienten er ikke gammel, kun 30 år. Han har nyrestenssmerter, og bør CT-skannes. Men der er et problem. Han kan ikke være i skanneren. Han er for tyk, vurderer lægen. Nu bliver patienten i stedet henvist til Medicinsk Afdeling på Fakse Sygehus. Det sker jævnligt, for ordet er spredt, at det er godt rustet til meget tykke patienter. Her kan patienterne komme i gang med en kur, og her har de udstyr og teknik, der passer til patienter i 250 kg-klassen.

Under overlægens kontor, i den nu lukkede del af den medicinske afdeling, er der i de gamle sengestuer opmarcheret kæmpekørestole på mellem 75 og 85 cm i bredden, der ser ud om de er beregnet til to. Enorme blå hvilestole står side om side. På gangen står en nyerhvervet loftlift. Den kan, ligesom det øvrige udstyr, tage en vægt på op til 500 kg.

Bariatrisk Center

Udstyret tilhører Bariatrisk Center, som Storstrøms Amt åbnede i oktober sidste år. Sammen med patienter og plejepersonale har centret udviklet udstyr, som andre sygehuse kan låne, når de modtager en patient, der er så tyk, at det almindelige standardudstyr ville brase sammen under vægten.

»Det er ydmygende for patienten og skaber utryghed hos personalet, når de ser så tyk en patient - de kan ikke overskue, hvordan de skal håndtere dem på en sikker måde,« siger ledende overlæge Jette Ingerslev, der er er en af initiativtagerne til centret.

Hun arbejder for at indføre begrebet bariatri som gængs betegnelse for overvægtige med en BMI på over 35, hvis der er ledsagende sygdomme - eller en BMI på over 40, uanset om der er sygdomme eller ej. Udtrykket stammer fra USA, og definitionen er et speciale, der beskæftiger sig med årsager til, behandling og forebyggelse af svær fedme.

Bariatrisk Center i Fakse har til formål at fungere som vidensopsamler og kursus- og rådgivningscenter i praktisk og teoretisk forstand. Her kan sygehuse og kommuner låne udstyr og få råd om, hvordan de i øvrigt skal håndtere de meget tykke patienter. Sammen med Adipositasforeningen har centret desuden produceret dvd'er, der giver vejledning i forflytninger og råd om, hvordan man giver patienterne et værdigt patientforløb.

Ressourcekrævende

Sammen med Netværk af Forebyggende Sygehuse foretog centret sidste år en undersøgelse blandt 51 sygehuse, som viste, at 3,6 procent af de indlagte var svært overvægtige. En tilsvarende undersøgelse finder sted i næste måned. Andre epidemiologiske undersøgelser har vist, at den største koncentration findes i yderområder, i særdeleshed det tidligere Storstrøms Amt.

»Udkantsområderne har generelt flere meget fede. For jo længere væk du kommer fra storbyerne, desto ringere er uddannelsen og dermed økonomi og kultur. Undersøgelser viser, at mange af dem uden uddannelse er mindre ambitiøse, har ringere ildhu og ikke stor forståelse for, hvad egen indsats betyder,« siger Jette Ingerslev.

Svært overvægtige er meget ressourcekrævende og har lange og ofte komplicerede indlæggelsesforløb. De har mange sygdomme, bliver ofte genindlagt og lever sjældent længe. »Set ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv er der al mulig grund til hurtigt at komme effektivt i gang med at forebygge fedmen,« siger Jette Ingerslev.

En meget overvægtig patient på en medicinsk afdeling er indlagt gennemsnitligt 22 dage mod almindeligvis fem. Når en stærkt overvægtig patient indlægges med en akut tilstand i forbindelse med for eksempel diabetes eller KOL, kan op mod en måneds rehabilitering være påkrævet efter den akutte behandling.

På de fleste sygehuse behøver en fed patient en tosengsstue for sig selv og mere personale. Dertil kommer specialudstyr. En seng, der kan tage de meget overvægtige, koster for eksempel omkring 100.000 kr.

WHO har forudsagt i en prognose, at inden 2030 vil op mod en tredjedel af alle voksne europæere være fede. De danske tal for i dag viser, at 53 procent af mændene er overvægtige og 48 procent af kvinderne.

Kommuner kan forebygge genindlæggelse

Kommunerne har med kommunalreformen fået økonomisk incitament til at forebygge indlæggelser. Når en svært overvægtig starter en slankekur via praktiserende læge, hos vægtvogterne eller i forbindelse med et sygehusophold, ender det ofte med, at det går galt, og de tabte kilo ryger på igen.

»Opfølgning er helt afgørende, og det er blandt andet kommunernes opgave. Vi bliver ofte ringet op af kommuner, der har minimal erfaring med svært overvægtige. De har meget at kæmpe mod, når hjemmeplejen modtager en sådan. Ofte er det en borger, der ikke kommer uden for en dør, og er afhængig af omgivelserne til at bringe maden. Så står den tit på whisky, lagkage og slik.

Vi hører tit, at hjemmeplejen synes, det er problematisk at gribe ind, fordi det er grænseoverskridende at ville bestemme, hvad der skal stå i køleskabet i borgerens eget hjem. Men det er nødvendigt, hvis den overvægtige skal holdes fast i at tabe sig,« siger Gitte Køtter Christensen, der er sygeplejerske og daglig leder af Bariatrisk Center.

»Kommunen bør også sørge for, at gøre det muligt for borgeren at bevæge sig rundt ved f.eks. at udvide dørene og skaffe en ekstra stor rollator. Fysisk aktivitet er afgørende for at forhindre genindlæggelser,« siger Gitte Køtter Christensen.

Primær forebyggelse

Ifølge Sundhedsstyrelsens nationale handlingsplan mod svær overvægt fra 2003 mangler der viden om, hvilken forebyggelse der virker bedst blandt børn og unge. Der skal flere studier til, hedder det i planen.

Kommunernes Landsforening har udgivet et idekatalog om borgerrettet forebyggelse. Kataloget fremhæver et projekt i Frederikshavn Kommune. Her har Ålbæk Skole indført et fag, der hedder sundhed, på skemaet i 4.-6. klasse. Det er nemlig her, børnenes fysiske inaktivitet begynder at vise sig, hvor fodbold og fangeleg bliver erstattet af computer og PlayStation. Fagene idræt, natur og teknik, svømning, hjemkundskab og klassens time er slået sammen til otte timers ugentligt sundhedsfag. Det byder på oplysning om sund kost og masser af motion i forskellige afskygninger. En foreløbig evaluering viser, at børnene har opnået bedre trivsel og øget den fysiske aktivitet også efter 6. klasse. En del af 6.-klasserne har dog nået at blive ret utilfredse med faget, der også byder på morgenmotion, hvor forældre er velkomne.

Fakta

Overvægt tegner sig for 55.000 hospitalsindlæggelser, 1,1 million kontakter til almen læge har at gøre med overvægt, 1,8 millioner fraværsdage og knap 1.100 helbredsbetingede førtidspensioner.