Skip to main content

Akutmodtagelse vil styrke den gode patientoplevelse for patienter med usynlige handikap

Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital oplever, at patienter med usynlige handikap kan have det ekstra svært, når de kommer i Akutmodtagelsen. Derfor får denne patientgruppe ikke den bedst mulige behandling. Det vil man afhjælpe med nyt initiativ.

Jens Rasmussen, ledende overlæge på Akutmodtagelsen, Bispebjerg Hospital, Camilla Asra Engelby, bruger af Solsikkesnoren og  Stine Ringvig Marsal, Regional director for Solsikkeprogrammet i Danmark. Foto: Ugeskrift for Læger
Jens Rasmussen, ledende overlæge på Akutmodtagelsen, Bispebjerg Hospital, Camilla Asra Engelby, bruger af Solsikkesnoren og Stine Ringvig Marsal, Regional director for Solsikkeprogrammet i Danmark. Foto: Ugeskrift for Læger

Laura de Vos, lth@dadl.dk

11. feb. 2022
2 min.

 

Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital tilsluttede sig i december 2021, som den første afdeling i sundhedsvæsenet i Danmark, Solsikkeprogrammet.

Ledende overlæge på Akutmodtagelsen Jens Rasmussen oplever, at patienter med usynlige handikap som autisme, ADHD, ordblindhed eller psykiske lidelser kan have det ekstra svært, når de kommer i Akutmodtagelsen, og derfor får de ikke den bedst mulige behandling.

»Vi har talt med flere patienter med usynlige handikap, som siger, at de er nervøse, når de kommer på hospitalet. Og sådan skal det jo ikke være. Man skal ikke være bange for at komme på hospitalet«, siger Jens Rasmussen.

Når en patient kommer ind i Akutmodtagelsen med en Solsikkesnor om halsen, ved personalet, at de skal have ekstra opmærksomhed på, hvad patienten har behov for. Patienterne skal ikke forklare, hvorfor de har nogle andre behov, og det sikrer, at der er fokus på det problem, de kommer med.

Solsikkesnoren gør usynlige handikap synlige for personalet på Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital. Posteren hænger i alle venteområder i Akutmodtagelsen. Poster: Bispebjerg Hospital

Nærvær og opmærksomhed

Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital arbejder målrettet med initiativer, der skal sikre bedre patientoplevelser og skabe mere lighed i sundhedsvæsenet.

Jens Rasmussen ser også initiativet som et ledelsesinstrument, der viser personalet, at de skal have fokus på nærvær og opmærksomhed i mødet og kommunikationen med patienterne. Ikke kun for patienter med usynlige handikap, men for alle patientgrupper.

Personalet på Akutmodtagelsen har efter implementeringen af Solsikkesnoren givet udtryk for, at de har fået en mere grundlæggende indstilling til at have fokus på, hvad det vigtige er for alle patienter, der kommer på afdelingen.



Læs mere om Solsikkeprogrammet her.