Skip to main content

Vil du gerne have indflydelse, viden og en masse venner? Så stil op til Yngre Lægers repræsentantskab

Mellem den 18. og 25. september skal medlemmerne af Yngre Læger vælge nyt repræsentantskab
– de kvinder og mænd, der i de næste to år skal forhandle, fighte og formidle på tinge, i obskure udvalg og i medierne. Læs her, hvad der får tre af kandidaterne til at stille op.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

26. aug. 2013
5 min.

demokrati  Det skete på et af Yngre Lægers »overlevelseskurser«. De møder, hvor fagforeningens politikere og sekretariatsfolk fortæller om, hvad de egentlig kan tilbyde de nyuddannede læger.

Her blev Tilde Carøe hooked på at blive andet og mere end et medlem af fagforeningen. Hun fik lyst til selv at spadsere i magtens korridorer og sætte sine egne fingeraftryk på de forhold, der skal regulere hendes eget og kollegernes arbejdsliv.

Hun blev valgt ind i GYL – Gruppen af Yngste Læger, som også er repræsenteret i Yngre Lægers repræsentantskab – og nu har hun besluttet at stille op til september som regionsvalgt medlem. Hun er p.t. på vej i introstilling på Urologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital.

»For det første synes jeg, det er spændende at vide, hvordan en fagforening fungerer. Både hvordan man påvirker politikerne, og hvad man kan gøre for sine kolleger«, siger hun.

»Og så er det vildt spændende at være med til at påvirke sine kolleger ude på afdelingerne med de ting, vi forsøger at indføre via Yngre Læger«.

Fakta

Fakta

Hun er med i Yngre Lægers Team Uddannelse og har allerede fået sin første succesoplevelse som lægepolitiker.

»I en arbejdsgruppe i GYL snakkede vi om de cv-kurser, som de havde haft i Region Syddanmark, og der gik vi videre med at få dem indført i alle regioner, så alle yngre læger kunne få det tilbud. Jeg ved, at der er afholdt et i Region Nordjylland, og at folk har været glade for det«, siger hun.

Hun nævner også et andet aspekt af organisationsarbejdet – den privilegerede adgang til information.

»Det med at få indblik i, hvordan det hele fungerer; at være med på beatet og få alle de nyeste nyheder at vide. Det er spændende«, siger hun.

Hooked på overenskomster

Eric Mønning er også en af de unge, der har fundet vej til en opstilling til repræsentantskabet via GYL. Her meldte han sig primært på grund af sin harme over de ukoordinerede it-systemer. I dag er han ikke mindst gefundenes Fressen for de kredse, der beskæftiger sig med løn, arbejdstid og andre rammer om arbejdslivet.

Hvor andre måske ser sort snak og indviklet jura, ser Eric Mønning muligheder.

»Overenskomstforhandlingerne er foreningens livsåre. Der har jeg noget af hjertebarnet. Mange synes, det er tungt, men det er rigtig vigtigt, at vi får forhandlet gode overenskomster hjem«, siger han.

»Og så er det virkelig fascinerende at prøve at få implementeret de ting, vi snakker om i repræsentantskabet. Der er mange små spirer og gode idéer, men tit dør de ud«, siger han.

»De skal ud i praksis«.

Han er p.t. talsmand for GYL og – ikke overraskende – med i Yngre Lægers Team Overenskomst. Hvad angår hans lægelige virke, er han i almen praksis i Viborg som anden del af sit KBU-forløb.

Begge unge læger peger også på de store personlige og faglige netværk, der er en sidegevinst ved det fagpolitiske arbejde, og kan nærmest ikke forestille sig en dag at droppe det igen.

Samler på succesoplevelser

Samme følelse må Simon Serbian have. Han har været med i det politisk-organisatoriske arbejde, siden han blev færdig i februar 2007. I dag er han formand for Yngre Læger i Region Hovedstaden, og ude i lægelivet er han reservelæge på Ortopædkirurgisk Afdeling på Gentofte Hospital.

»Det er både vigtigt og sjovt. Det er en unik kobling af noget vigtigt, noget, der giver mening, og noget, jeg har det godt med. Og jeg synes da også, det er noget, jeg har held til at have succes med«, siger han.

Så hvad har du af succesoplevelser?

»En meget grundlæggende følelse af at være med til at holde Yngre Læger kørende på et godt spor. At bidrage til at arrangementerne er gode. Og meget konkret er en af de ting, jeg har haft held til at være med til at gennemføre – det var i Videreuddannelsesregion Øst – en beslutning om, at de yngre kolleger i KBU ikke må gå alene i vagt. Det er efterhånden nogle år siden, at det blev cementeret, og vi har brugt det talrige gange«.

Hvad står så på dit program nu?

»Jeg glæder mig bl.a. til at fortsætte arbejdet med at sikre, at de, der er i front, har rimelige uddannelses- og arbejdsvilkår – mest de yngre, men det gælder sådan set os alle, der arbejder i akutmodtagelser. Der bliver mere og mere travlt med rationaliseringer, sammenlægninger og flere patienter«.

Læs de tre kandidaters – og de øvrige opstilledes – valgprogrammer på yl.dk.