Skip to main content

Vil praktiserende læger fortsat kunne uddannes i hovedstaden?

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

22. mar. 2013
2 min.

Region Hovedstadens hjemtagning af lægevagten kan være et problem for uddannelsen af fremtidens praktiserende læger.

Det mener Roar Maargaard, praktiserende læge & lektor, formand for det fælles Videreuddannelsesudvalg (VIA) under Dansk Selskab for Almen Medicin og PLO.

Den nye målbeskrivelse for almen medicin fastslår, at der skal lægges større vægt på de akutte kompetencer i uddannelsen, herunder lægevagtskompetencer. Kompetencer, der skal opnås gennem superviseret lægevagtsarbejde.

Men hvordan skal de kommende praktiserende læge kunne deltage i superviseret lægevagtsarbejde, når nu Region Hovedstaden selv vil bemande sin lægevagt. Det er jo ikke sikkert, at det skal være almen medicinere, der skal drive hovedstadens lægevagt i fremtiden, hvorfor systematisk uddannelse i almen medicin, kan blive problematisk, lyder frygten fra VIA.

»Vi kan se, at der kan være nogle problemer i, hvordan de kommende praktiserende læger skal kunne deltage i superviseret vagtlægearbejde. Region Hovedstaden vil fortsat have læger til at passe vagten, hvilket jo også er oplagt, men der er jo endnu ingen beskrivelse af, hvilke type af læger, der skal drive lægevagten. Det er jo ikke nødvendigvis praktiserende læger, og det vil medføre, at det bliver svært at opfylde målbeskrivelsen – med det større fokus på akutarbejdet, sådan som vi alle er enige om. Derfor ser jeg udfordringer i den fortsatte uddannelse af almen medicinere i hovedstaden«, siger Roar Maargaard, der fortsætter:

»Det er jo lidt pudsigt, at regionen hjemtager lægevagten, når netop mere aktiv deltagelse i akutarbejde er specialets, men også et politisk ønske. Når regionen piller det akutte ud af almen medicinernes ansvarsområde, en af vores klare arbejdsopgaver, så virker det både påfaldende og underligt«.

Hovedstaden afviser et problem

I Region Hovedstaden afviser de, at der overhovedet skulle være et problem:

»Vi, i regionen, vil stadig vil tilbyde oplæring i de kompetencer, der svarer til målbeskrivelse. Det er driftsregionens ansvar at bestemme, hvem, der skal besætte vagtlægeordningen, og vi ser ingen problemer i fortsat at kunne tilbyde oplæring af almen medicinere i fremtiden«, siger vicedirektør Lars Juhl Petersen, Regions Hovedstandens repræsentant i Det Nationale Råd for Lægers Videreuddannelse.

Kan I sikre, at det fortsat vil være almen medicinere, der står for oplæringen?

»Vi regner med, at de (praktiserende læger, red) vil blive tilbudt dette arbejde. Men det kommer jo helt an på forhandlingerne. Men i dag er det heller ikke kun almen medicinere, der står for lægevagten,« siger Lars Juhl Petersen.