Skip to main content

Vis mig din opfindelse - Imran Rashid

Praktiserende læge i Kastrup Imran Rashid, er en af Danmarks iværksætterlæger. Bl.a. har han udviklet et koncept for videokonsultationer, og i efteråret stiftede han sammen med en teknisk partner firmaet Contraceptio ApS, der skal hjælpe kvinder til et bedre og mere sikkert forbrug af P-piller.

Imran Rashid er her i gang med sit projekt med videokonsultationer, så man kan gå til læge over computeren.
Imran Rashid er her i gang med sit projekt med videokonsultationer, så man kan gå til læge over computeren. (Foto: Scanpix Denmark)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

28. apr. 2014
5 min.

Forklar lige, hvad det er, Contraceptio ApS laver?

”Vi har udviklet en intelligent pillereminder i form af en app, som kan tilpasses patienternes adfærd og hjælpe dem med at huske at tage deres P-piller - når det er nødvendigt. Det er en del af et større generisk system, som vi tester af på p-pillebrugere i første omgang”.

Findes der ikke sådan nogen i forvejen?

”Jo, men andre pilleremindere har en alarm, som brugeren hen ad vejen bliver immun over for. Vores løsning kan tilpasses brugernes adfærd og har et meget bredere sigte, fordi app’en er en del af et langt større koncept, der har til formål at revolutionere hele medicineringsprocessen, som vi kender den i dag. App’en adskiller sig fra andre ved kun at minde kvinden om pillen, hvis hun glemmer den, i stedet for at minde hende om den hver gang. Det er ligesom at køre bil – man har ikke brug for at vide, at bremsen virker hele tiden, men kun, når den ikke virker”.

Hvis du som iværksætter formår at lave den rigtige løsning på et tilstrækkeligt stort problem, så kan du gøre en forskel for millioner af mennesker.

Hvor kom den ide fra?

”Jeg har talt med en masse patienter om compliance og ved derfor, at det er en stor udfordring. Da jeg så begyndte at dykke længere ned i det, gik op for mig, at der var behov for nogle løsninger, som er langt mere intuitive, intelligente og faktisk mere gennemgribende end det, man ellers har, for det, folk gør i dag, virker ikke”.

Hvordan gik starten?

”Da vi frigav app’en i App Store i november, havde jeg på forhånd en aftale med 10-15 kvinder fra min egen praksis om at teste den. Men 5 dage efter lanceringen var vores app den 3. mest downloadede i hele landet og blev omtalt i både DR og Børsen. Siden er det bare eksploderet derudaf, så der i dag er over 25.000 kvinder, der bruger app’en til at holde styr på deres prævention. En af grundene til vores succes er vores videnskabelige tilgang, hvor vi har ansat en psykolog med speciale i teknologisk brugeradfærd til at bearbejde den feedback, vi får fra brugerne, så behovet dækkes bedre og bedre for hver opdatering”.

Kan I tjene penge på dette her?

”Ja – effektive løsninger til en bedre medicinsk compliance er i ekstremt høj kurs. For mig som læge er det vigtigste dog at lave noget, som har reel værdi for mine patienter – pengene kommer i anden række. Vi har allerede fået flere tilbud fra investorer, der ønsker at skyde penge i firmaet på dette her tidlige stadie, men det, vi er allermest optaget af lige nu, er at skabe noget, der virker, og så hele læringsprocessen, som er voldsomt spændende”.

Men I markedsfører vel app’en?

”Ja, jeg var f.eks. med på verdens største messe for mobile sundhedsløsninger – mHealth Summit – i december, hvor jeg i øvrigt var den eneste praktiserende læge i delegationen, som tidligere sundhedsminister Astrid Krag stod i spidsen for. Vi blev bl.a. kontaktet af folk på messen, som efterspurgte løsninger til det kinesiske marked. Vi var de eneste med noget, der var specifikt målrettet Women’s Health løsninger. Så vi har nu en dialog i gang”.

Hvor kommer din iværksættertrang fra?

”Jamen, jeg har jo erfaret, at man som læge kan gøre en stor forskel for en gruppe af mennesker med ens viden. Men mine ture til Silicon Valley har vist mig, at hvis du som iværksætter formår at lave den rigtige løsning på et tilstrækkeligt stort problem, så kan du gøre en forskel for millioner af mennesker. Det er dybest set det, jeg drømmer om – at forandre verden – eller i hvert fald forandre min egen i forsøget”.

Faktaboks

Fakta

Kunne du forestille dig at holde op med at være læge og hellige dig iværksætteriet?

”Ja. Mange oplever lægegerningen som et kald, men for mig er iværksættertrangen og selvstændigheden en endnu stærkere drivkraft. Bl.a. var en af de vigtigste årsager til, at jeg hoppede ud i det og købte en praksis for et år siden, at jeg gerne ville kunne mærke de irritationsmomenter, man som læge sidder med, på egen krop. Hvis jeg selv oplever problemet, kan jeg også meget bedre med mine iværksætterøjne og tekniske viden se, hvilken løsning der skal til og præcist beskrive den for min tekniske makker. Så almen praksis var indtil for nyligt det ideelle sted for en som mig, der gerne ville udvikle og skabe nye ting på egne præmisser. Men den nye overenskomst har for mig at se helt og aldeles taget livet af den frihed, og alternativerne er derfor pludselig blevet meget attraktive”.

Iværksætteri kan jo være risikabelt?

”Helt enig. Som læge bryder man sjældent sin komfortzone, fordi det oftest handler om at løbe kalkulerede risici på andres vegne. Men jeg er netop tiltrukket af uforudsigeligheden og risikomomentet, fordi det skaber udvikling. Som iværksætter kan enhver beslutning, du træffer, i princippet blive den sidste i firmaets historie. Jeg elsker at prøve grænser af, satse og selv stå på mål for det, jeg gør. Og det adrenalinrush, man kan opleve, aftenen inden man lancerer et produkt – det slår for mig nærmest alle andre oplevelser, jeg ville kunne opnå som praktiserende læge”.