Skip to main content

VIS MIG DIN OPFINDELSE - "Jeg tror, alle altid har drømt om at blive opfindere"

Professor, ph.d. Anders Nykjær, Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet, er en af Danmarks iværksætterlæger. Hele tre gange har han startet en virksomhed. Det første firma lukkede. Det andet blev solgt. Det tredje – InsuSense - er nu i en god fase med patenter på vej, ekstern finansiering og professionel ledelse. Han selv er forskningsdirektør ved siden af sit job på universitetet.

Foto: Aarhus Universitetshospital
Foto: Aarhus Universitetshospital

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

10. mar. 2014
4 min.

Hvad er det, dit firma laver?

”Det var egentlig en ide som udsprang af min forskning på universitetet og fra aktiviteterne i mit tidligere firma NeuronIcon, hvor jeg sammen med en tysk kollega udviklede ideer til ny medicin mod nervesygdomme og behandling af smerte. Vi havde gjort nogle observationer, som kunne være relevante for sygdomme også uden for nervesystemet, og specielt type 2 diabetes fangede min interesse. Så jeg oprettede et lille firma med støtte fra universitetet. Universitetet ejer patenterne og har givet os licens med eksklusiv rettighed til at kommercialisere”.

Hvad er det for observationer?

”Vi fandt et naturligt protein, som ingen var klar over betydningen af for kroppens måde at respondere på insulin på. Diabetikere har en reduktion i dette protein, så hvis man giver det tilbage, så får man en gunstig effekt. Vi fandt også ud af, at det samme protein betyder meget for regulering af sult og forbrænding. Så meget tyder på, at det også kan bruges til vægttab”.

Alle forskeres drøm og det ultimative succeskriterium er vel at finde en biologisk mekanisme, som ikke er set før, og overdrage den til en virksomhed, som kan udvikle den til regulær medicin

Hvordan kom dit firma til at hedde InsuSense?

”Vi sad et par stykker og fik en flaske rødvin og fandt på det, fordi det handler om insulin og sensitivitet ude i vævene”.

Er der ikke lidt langt fra nervemedicin til diabetes?

”Jo, der er. Derfor er forskning så fascinerende. Det har vist sig, at nogle proteiner har flere funktioner i kroppen, så de kan være involveret i sygdomme såvel inden for som udenfor nervesystemet”.

Det er nemt at lave et firma, men hvordan kom du videre?

”Sammen med en kollega leder jeg et større forskningscenter inden for nervesygdomme, som støttes af Lundbeckfonden. De støtter fri forskning men har også et forretningsmæssigt ben, bl.a. en mindre fond til opstart af biotekvirksomheder – Lundbeckfond Emerge. Qua vores samarbejde med fonden om vores videnskabelige arbejde, fik vi kontakt med opstartsfonden, som investerede i os, og lederen Christian Elling er nu direktør hos os, mens jeg er forskningsdirektør”.

Dræber sådan nogle finansfolk ikke din uafhængighed?

”Jeg var faktisk skeptisk. I mit første firma, ReceptIcon, som lavede medicin til beskyttelse mod nyreskader forårsaget af aminoglykosider, havde vi også eksterne investorer. Men der blev vi styret. Så jeg har lært lektien, at alle investorer ikke er lige nemme at arbejde sammen med. Men det har vist sig at have udviklet sig til et utroligt konstruktivt samarbejde”.

Hvad skete der med dine tidligere firmaer?

”ReceptIcon gik egentlig fint men led en krank skæbne under finanskrisen. NeuronIcon blev overtaget af H. Lundbeck. Man skal gøre det, man er bedst til. Vi er gode til at finde på ideer og sikre, at de proteiner, vi vil ramme, er de rigtige. Selve udviklingen af indholdet i præparater er medicinalindustrien langt bedre til”.

Hvor langt er I så i InsuSense?

”Vi skal lave flere biokemiske forsøg og dyreforsøg, før vi tager det i mennesker. Jeg vil ikke udelukke, at vi indgår et partnerskab med et stort medicinalfirma, som så kommer til at stå for klinisk afprøvning”.

Mister du så ikke mere indflydelse?

”Joh, men jeg har jo også opnået meget. Alle forskeres drøm og det ultimative succeskriterium er vel at finde en biologisk mekanisme, som ikke er set før, og overdrage den til en virksomhed, som kan udvikle den til regulær medicin”.

Har du altid drømt om at blive iværksætter?

”Jeg tror, alle altid har drømt om at blive opfindere. Men jeg vil gerne understrege vigtigheden af held. Man skal være på rette sted på rette tid”.

Kunne du forestille dig at droppe forskerjobbet til fordel for en virksomhed?

”Jeg holder utroligt meget af forskning, så det ville være svært for mig. Men jeg kan godt forestille mig en tilknytning, f.eks. i bestyrelsen med henblik på udvikling af den videnskabelige side og strategi”.