Skip to main content

WHO: Rige lande svigter de psykisk syge

Journalist Christian - Andersen ca@dadl.dk

2. nov. 2005
3 min.

En række velstillede lande bruger kun mellem en og fem procent af det samlede sundhedsbudget på de psykisk syge, hvor andelen i stedet burde være omkring de ti procent.

Det mener læge Shekhar Saxena, som har stået i spidsen for WHO's kortlægning af samtlige landes indsats på det psykiatriske område, hvilket kan læses i den ny rapport »Atlas: Country Profiles on Mental Health Resources«.

»Et af de overraskende fund er, at velstillede lande ikke altid er rige med hensyn til kvaliteten og kvantiteten af de resurser, som de anvender på det psykiatriske område«, udtaler Shekhar Saxena.

Han nævner, at selv om det i fagkredse er almen kendt, at man bør neddrosle antallet af sengepladser på rene psykiatriske hospitaler til fordel for tværfaglige behandlingsteam i nærmiljøet, sker det ikke i nævneværdig grad.

Shekhar Saxena oplyser, at fx i Irland, Holland og Spanien udgør sengepladserne på de rent psykiatriske hospitaler op til 95 procent af samtlige psykiatriske senge. I lande som Frankrig, Tyskland og Japan er det mellem 60 og 75 procent - i Danmark et tallet nede på omkring 30 procent.

»På trods af fremskridt i mange velstillede lande, behandles der stadig mange mennesker på institutioner, som kun er for de psykisk syge. I det lange løb er det ikke godt for behandlingen, at patienten isoleres fra sit nærmiljø og familielivet, og der kan være problemer af humanitær karakter i forbindelse med fysisk og psykisk overlast. Selv mange velstående lande har lang vej at gå på dette område«, udtaler Shekhar Saxena.

Han mener også, at de rige lande bør gøre en større indsats for, at de psykisk syge ikke bliver stigmatiserede på arbejdsmarkedet og generelt i det sociale liv. Han mener, at mange psykisk syge uretmæssigt bliver udelukket fra at få et job på grund af fordomme. Han konstaterer også, at de psykisk syge ofte ikke får behandling for fx alkohol- eller stofmisbrug, alene fordi de er psykisk syge.

Flere psykisk syge fremover

Shekhar Saxena finder også mangler ved integrationen af den psykiatriske behandling i det samlede sundhedsvæsen.

»Når en person går til familielægen, hvor ofte bliver en psykisk sygdom da identificeret? Og hvor gode er mulighederne for at få en henvisning til udredning hos en specialist?

Her har de velstillede lande svigtet. Mulighederne for at behandle er ofte til stede, men evnen til at udnytte mulighederne kan være dårlige«, påpeger han.

Hans anbefaling til de rige lande lyder i al sin enkelhed: Send flere penge! Psykiatriske og neurologiske lidelser andrager omkring 12,3 procent af den totale sygdomsbyrde, men som nævnt svarer resurserne til området langtfra til behovet.

Ifølge en prognose fra WHO vil de 12,3 procent stige til 15 procent frem til år 2020, hvilket efter Shekhar Saxenas mening kun yderligere vil tydeliggøre behovet for flere resurser til de psykisk syge.

Rapporten viser, at det selvfølgelig er i ulandene, at problemerne er størst. En lang, sørgelig historie. I lande, som tilsammen tæller 680 mio. indbyggere, fortrinsvis i Afrika og Asien, er der eksempelvis færre end én psykiater per en million mennesker (i Danmark er der 16 psykiatere per 100.000 indbyggere). Sådan er der mange tankevækkende oplysninger i databasen, som WHO for første gang har lavet og jævnligt vil opdatere.

Men læs mere om verdens psykiatriske beredskab i rapporten, som i sin fulde længe også findes på hjemmesiden: http://mh-atlas.ic.gc.ca/