Skip to main content

YL overvejer at forlade KTO-forhandling

Journalist Klaus Larsen, klaxis@journalist.dk

1. nov. 2005
3 min.

Yngre Lægers overenskomstforhandlinger er først lige begyndt at rulle. Derfor kunne der ikke løftes mange slør om mulige resultater i beretningen eller debatten. Mette Worsøe kunne dog fortælle, at tidspunktet nærmer sig, hvor Yngre Læger, Lægeforeningen og AC om få uger beslutter, hvorvidt man vil fortsætte forhandlingerne i regi af det fælleskommunale KTO, eller vil gå solo.

»En forudsætning for, at vi kan fortsætte i KTO-forhandlingerne er, at Yngre Læger har været i realitetsforhandlinger og har et nogenlunde klart indtryk af, hvilke elementer, der skal indgå i en løsning - og hvilke, der ikke skal«, sagde Mette Worsøe.

»Og ikke mindst skal vi vide, hvor modparten vil hen med deres højest prioriterede krav«.

Som det flere gange har været beskrevet, har Yngre Læger og deres forhandlingspartnere denne gang vendt proceduren »på hovedet«, så forhandlingerne i stedet for ved »de store borde« i højere grad ville komme til at foregå direkte mellem den enkelte organisation og dens modpart - i Yngre Lægers tilfælde Amtsrådsforeningen og H:S.

Hidtil ser det dog ikke ud til, at denne tilgang har fremmet processen. Mette Worsøe vurderede at det kunne blive nødvendigt, at Yngre Læger/Lægeforeningen/AC på baggrund af det hidtidige forløb af forhandlingerne må melde sig ud af KTO-forhandlingerne.

Ny løn må ændres

Overenskomst- og aftaleudvalgets formand, Lisbeth Lintz, kunne i øvrigt fortælle, at ny løn begynder at fungere godt på statens område, hvor der ved en række af de store organisationer nu er etableret faste runder for ny løn-forhandlinger.

Til gengæld er det overordnede billede ikke så godt i amterne, hvor yngre læger ifølge Lisbeth Lintz får alt for lidt, set i forhold til den indsats, der lægges i decentrale forhandlinger »og i forhold til, hvad vi er værd som arbejdskraft«.

»En af årsagerne til, at vi får for lidt, er, at det markedsbestemte nye lønsystem ikke passer til det særlige videreuddannelsessystem for yngre læger, hvor den yngre læge starter og slutter i en given stilling uanset hvilket ny løn-tillæg, der forhandles«.

»Det er åbenbart ikke tilstrækkeligt motiverende for vores arbejdsgivere, at vi under videreuddannelse har dokumenteret kompetenceudvikling - og de korte ansættelseforløb bevirker, at vi i alt for stort omfang mødes af modstand mod at give tillæg til en konkret yngre læge: ,Han er jo lige startet i afdelingen, og vi kender ham slet ikke`«.

»Det er simpelt hen ikke godt nok, og skal vi fortsat have ny løn som princip, må det være under en anden form, som i langt højere grad tilgodeser yngre læger«, sagde Lisbeth Lintz.

Kontingentrabat de første to år

Nye kandidater skal have 25 procent rabat på kontingentet i de første to år. Det vedtog Yngre Lægers repræsentantskab, som i øvrigt godkendte et budget, hvor kontingentet holdes uændret på kr. 3.200. Det sker på trods af, at 2005 er overenskomstår, hvor udgifterne erfaringsmæssigt er større end i andre år.

Introduktionsrabatten til de to yngste årgange skal ses i sammenhæng med, at Lægeforeningen ikke længere har økonomi til at tilbyde de yngste gratis medlemskab.

Rabatten gives på baggrund af et forventet overskud i 2004 og betyder, at kontingentindtægterne for 2005 bliver ca. 2 mio. kr. mindre.

Yngre Lægers bestyrelse håber herved, at medlemmernes samlede kontingent til Lægeforeningen således kan reduceres.