Skip to main content

YL: »Sminkede tal får administrativt problem til at se acceptabelt ud«

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

24. aug. 2012
3 min.



22 yngre læger fra det første hold, der er underlagt fireårsreglen, står fortsat uden et hoveduddannelsesforløb. Dermed er de uger fra at blive nægtet muligheden for at blive speciallæger i Danmark.

Det viser en rundspørge, som Ugeskrift for Læger har foretaget hos de tre videreuddannelsesregioner i juli og august.

Tallet er dermed skrumpet fra den første udmelding i april, hvor Sundhedsstyrelsen anslog, at 46 læger var i farezonen.

Videreuddannelsesregionerne har da også slået alle stillinger op hen over sommeren, så det første hold har haft bedre ansøgningsmuligheder end ellers. Da alle ansættelsessamtaler endnu ikke er afsluttet, kan færre end de 22 ende med at falde.

»Det tal er et administrativt sminket tal, der skal få et kæmpeproblem til at se acceptabelt ud. Hvis man endelig skal holde sig til et tal - hvad jeg dybest set ikke mener, man skal, fordi denne sag handler om principper - er det tallet for, hvor mange vi er sikre på, der har fået en hoveduddannelsesstilling. Og det er langt under halvdelen af årgangen «, siger Lisbeth Lintz og fortsætter:

»Når videreuddannelsesregionerne spiller ud med tallet 22, er det et tal, som de med vilje har sminket for at mindske problemet - denne gang! Men faktum er, at det er rent gætværk. Så har de forlænget fristen lidt, så de fire år er blevet til 4,3 år, men det ændrer jo ikke problemet på længere sigt - det er ren og skær lapperi, som vil betyde, at næste gang vil endnu flere risikere at blive ramt af fireårsreglen«.

Sundhedsstyrelsen modtager 1. september en status fra de tre videreuddannelsesregioner og vil derfor ikke forholde sig til Ugeskriftets tal.

Men Videreuddannelsesregion Nord tager afstand fra Yngre Lægers udtalelser:

»Det er ikke sminkede tal. Det er en nøgtern konstatering af, hvor mange der potentielt risikerer at overskride grænsen i løbet af efteråret 2012. Hvilket er, hvad vi blev bedt om at svare på. Vi kan jo ikke sige, hvordan det senere vil gå dem, der p.t. skriver ph.d. eller er på barsel. Men vi kan konstatere, hvordan status er her og nu. Og det er altså et helt reelt tal«, siger Berit Bjerre Handberg, sekretariatschef i Videreuddannelsesregion Nord.

Ifølge Yngre Læger er alle, der ikke har et hoveduddannelsesforløb, i risiko for at falde, måske ikke nu, men senere.

Ifølge YL-formanden arbejder bestyrelsen på at få afskaffet fireårsreglen og hjælpe de medlemmer, der er i farezonen med råd, coaching, mentorordninger, vejledning og bistand til dispensationsansøgninger, »men vi kan ikke love mirakler«, siger Lisbeth Lintz.

»Det er ministeriet og Sundhedsstyrelsen, der skal tage ansvaret for, at læger ikke bliver speciallæger pga. en tidsregel. Det resursespild skal de tage ansvaret for. I en tid, hvor alle taler uddannelse og skabelsen af den bedst uddannede generation ever, er det da absurd at se, at resursespild af denne karakter kan finde sted«.

YL laver mentorordning for fireårsramte

Ud over karriererådgivning i Yngre Lægers sekretariat tilbyder Team Uddannelse nu også en ny mentorordning med kollegial hjælp:

»Vi læger ved noget andet om uddannelsessystemet, livet som yngre læge og hvilke specialer, der minder om hinanden, end konsulenterne i Yngre Læger. Derfor mener vi, at mentorordningen er en styrkelse af den rådgivning, der allerede eksisterer«, siger bestyrelsesmedlem og tovholder for Team Uddannelse, Helle Søholm.

Mødet kan bookes hos sekretariatet eller via laeger.dk og foregår pr. telefon eller ved fremmøde i Domus Medica. Rejseudgifter refunderes.