Skip to main content

YL: Vi skal nok holde overlægerne i hånden

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

25. nov. 2011
5 min.

Speciallæger skal i front i de fælles akutmodtagelser (FAM).

Det fastslog Yngre Lægers formand, Lisbeth Lintz, fra talerstolen på repræsentantskabsmødet i Vejle i sidste uge. Målet er, at FAM bliver et kvalitetsløft for patienten og det gode læringssted for yngre læger. Derfor er tilstedeværelsen af speciallæger helt central.

Selvom Overlægeforeningens nye formand Anja Mitchell har delt denne holdning, har hun samtidig utrykt bekymring for bemanding på stamafdelinger og i ambulatorierne.

Yngre Lægers formand påpegede, at de yngre læger nok skal tage sig godt af speciallægerne:

»Jeg synes, vi skal gøre vores yderste for at give vores ældre kolleger den nødvendige tryghed - de skal ikke stå alene. Vi skal nok være der for dem«, sagde Lisbeth Lintz fra talerstolen og satte trumf på:

»Vi er der jo i forvejen 24/7/365«.

Ifølge Yngre Læger skal den gængse opfattelse blandt læger - af hvem der laver hvad i deres karriereforløb - brydes. Hvorfor skal der egentlig være en for-, en mellem- og en bagvagt, spurgte formanden:

»Lad os i stedet se de fælles akutmodtagelser og patientbehandlingen som en fælles opgave, der skal løses i samarbejde mellem videreuddannelsessøgende læger og speciallæger, læger med forskellige kompetencer«.

Hun understregede samtidig, at speciallæger i front ikke medfører, at de skal skrive alle journalerne, da det i et uddannelsesmæssigt perspektiv på ingen måde giver mening.

»Speciallæger skal være der for at bidrage med overblik, opbakning og supervision, og de skal følge op og lægge planer for patienterne sammen med deres yngre kolleger. På den måde får vi god patientbehandling, god speciallægeuddannelse, og vi får udnyttet de begrænsede speciallægeresurser godt. Det giver både kvalitet og effektivitet«, sagde Lisbeth Lintz

Fireårsreglen kan ramme i 2012

Desuden talte man i Yngre Læger om den stærkt forkætrede fireårsregel, som de første læger vil kunne opleve konsekvensen af i 2012.

I alt 79 yngre læger har i en undersøgelse tilkendegivet, at de vil kunne blive berørt af reglen til næste år, da de endnu ikke er startet i et hoveduddannelsesforløb.

»Vi kan ikke afskaffe reglen, selv om vi rigtig gerne ville. Men vi kan sørge for, at får den konsekvens for nogle af vores medlemmer, så vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe«, sagde Lisbeth Lintz.

Yngre Læger gentager undersøgelsen i marts 2012 - meget tæt på, at de første læger vil kunne blive påvirket af fireårsreglen - for at få et helt præcist overblik over problemets omfang.

Minister: Vi skal have unødig registrering væk

Sagen om »registreringvanvid« er nu på sundhedsminister Astrid Krags bord, efter at mere end 2.500 læger - herunder hver femte hospitalsansatte læge i hovedstaden - har underskrevet et protestbrev.

»Alle, der kan pege på steder, hvor der sker unødig registrering, unødvendigt bureaukrati, unødvendig kontrol, skal spille ind med det. For det har vi en fælles interesse i at få væk. Det kan være noget, der forpester ens arbejdsdag, hvis man skal dobbeltregistrere eller registrere ting, der ikke giver mening at registrere«, sagde sundhedsminister Astrid Krag i et videointerview på repræsentantskabsmødet og fortsatte:

»Det er jo noget, der koster os dyrt som samfund, så unødvendig registrering og kontrol skal vi af med. Men der er jo også noget inden for sundhedsvæsenet, hvor det giver god mening at registrere, og hvor vi faktisk ved øget data kan blive klogere på, hvordan vi gør tingene bedst. Det skal vi holde fast i«.

»Glade læger er gode læger«

Yngre Lægers formand Lisbeth Lintz er stolt over, at foreningen i det seneste år i forskellige medier har fået sat fokus på lægers arbejdsmiljø, for som hun sagde med et slogan: »Glade læger er gode læger«.

I slutningen af november starter et nyt projekt, der skal dokumentere Yngre Lægers tidsforbrug, på 14 udvalgte afdelinger. Det hele munder ud i en arbejdsmiljøkonference i 2012:

»Vi er i gang, for i forlængelse af debatten om de mange registreringer og øget kontrol har vi bl.a. stillet spørgsmålet, om kontrollen er ude af kontrol. Og sammen med de andre organisationer på sundhedsområdet har vi efterlyst et holdbart sundhedsvæsen«, sagde formanden til repræsentantskabet og fortsatte:

»Et sundhedsvæsen, der omfatter en kritisk gennemgang af de mange registreringer, så vi sikrer, at vi kun bruger tid på at registrere og dokumentere det, der gavner patienterne, og ikke det, der bare tager tid fra patienterne«.

Formanden understregede, at det er helt naturligt at dokumentere og registrere sin faglige indsats, så det kan bruges til både kvalitetsudvikling og kvalitetssikring.

»Men det er helt oplagt, at dårlige it-systemer betyder, at det tager mere tid end nødvendigt. Ligesom det er oplagt, at det ikke er det samme, der er relevant at registrere på for eksempel geriatriske og pædiatriske afdelinger«.

Mange er enige om, at et af de store problemer i lægens hverdag netop er utroligt dårligt fungerende it-systemer. Det fik på repræsentantskabsmødet yngre læger til at efterlyse, at Yngre Læger opretter et team, der arbejder med regionernes it-problemer.

Phillip Bennett fra repræsentantskabet i Region Hovedstaden foreslog, at et sådant team kunne døbes: »Team ITu«.

Fakta: Hjælp ministeren - og dig selv

Ugeskrift for Læger ønsker at tage sundhedsministeren på ordet. Har du helt konkrete input til "unødig registrering, unødvendigt bureaukrati, unødvendig kontrol", så send dem til journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk. Skriv hospital, afdeling og helt kort, hvad det konkret er, du mener er unødigt. Så overdrager vi det i anonymiseret form til ministeren.

YL: Stil krav til OK13

Yngre Læger har netop præsenteret et nyt site: www.laeger.dk/ok13 - i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger.

På siden kan yngre læger fremføre deres ønsker til krav, følge en tidslinje for den kommende forhandling, se videoindslag med yngre læger og meget mere.

»Vi præsenterer i dag en portal, der skal favne alle aspekter af det overenskomstforløb, der nu starter. Lægerne kan selv vælge, hvad de vil vide mere om. Alt findes på den side. Og de har også selv mulighed for at komme med input«, sagde Stine Sloth, bestyrelsesmedlem på repræsentantskabsmødet.

Yngre Lægers krav besluttes den 26. april 2012.