Skip to main content

Yngre Læger vil ensrette akutmodtagelserne

Journalist Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

6. maj 2011
4 min.



Yngre Læger har en plan. Vi ved, hvordan de fælles akutmodtagelser skal indrettes, så det bliver til gavn for både patienter og læger«.

Bestyrelsesmedlem Bue Juvik var klar i mælet, da han præsenterede Yngre Lægers 16 sider lange politikpapir om »Den fælles akutmodtagelse på Det gode hospital«, der efter en længere debat blev vedtaget på repræsentantskabsmødet i Kolding. Bestyrelsen, de lokale foreninger og græsrødderne skal nu arbejde videre med papiret og sælge budskabet.

Når Yngre Læger har udarbejdet et politikpapir, skyldes det, at de fælles akutmodtagelser, der i disse år indføres eller planlægges rundt om på landets hospitaler, tilrettelægges vidt forskelligt. Senest dokumenteret af Dansk Sundhedsinstitut i efteråret 2010. I rapporten bliver det fastslået, at der ikke er nogen central eller overordnet plan for området. Hverken mellem de fem regioner eller internt i den enkelte region.

Det vil Yngre Læger forsøge at påvirke, da »en ensartet tilgang til opbygningen af fælles akutmodtagelser er helt central for at sikre det nødvendige kvalitetsløft i behandlingen af akutte patienter«, som det hedder i politikpapiret.

Speciallæger med i front

Alle yngre læger skal ifølge politikpapiret bruge de første seks måneder af deres kliniske basisuddannelse i den fælles akutmodtagelse, ligesom både introduktionsstillinger og hoveduddannelsesforløb i mange tilfælde med rette bør placeres i akutmodtagelsen. Det store fokus på lægers uddannelse i akutmodtagelsen skal blandt andet sikres ved at placere en uddannelsesansvarlig overlæge fast i akutmodtagelsen.

Speciallæger fra specialafdelingerne skal med i front i tilstedeværelsesvagter, når de lægevisiterede patienter ankommer. Det skal sikre både kvaliteten i patientbehandlingen og de yngre lægers læring.

Bemandingen af den fælles akutmodtagelsen bliver dermed et fælles ansvar for samtlige hospitalsafdelinger. Det skal ifølge Yngre Læger være attraktivt at arbejde i akutmodtagelserne, så det ikke bliver yngste mand, der tager imod og sender videre til de mere erfarne speciallæger oppe på de specialiserede afdelinger.

Flowmaster skal sikre hurtige patientforløb

En særlig flowmaster bliver den nøgleperson i de fælles akutmodtagelser, der udelukkende har ansvar for modtagelse, visitation, prioritering og forløb.

»Flowmasteren skal sikre, at alle patienter tildeles en læge, der entydigt har ansvar for vedkommende, så ingen yngre læge kommer i klemme, fordi der ikke er en egentlig ansvarsfordeling«, sagde Bue Juvik fra talerstolen.

I efteråret kom Overlægeforeningens bud på indretningen af den fælles akutmodtagelse. De to politikpapirer har fokus forskellige steder.

»Det er helt centralt, at vi samarbejder med resten af Lægeforeningen og Overlægeforeningen, så vi i fællesskab kan få skabt nogle velfungerende fælles akutmodtagelser«, siger Lisbeth Lintz, formand for Yngre Læger.

Repræsentantskabet diskuterede flere aspekter af politikpapiret. Blandt andet om det var for detaljeret eller for lidt detaljeret. Nogle syntes, at uddannelse fyldte for lidt. Andre at virkeliggørelsen af politikpapiret krævede nogle tanker.

»Vi har fået nogle yderligere forslag til politikken med fra mødet i dag, og der var stor opbakning til det forsatte arbejde. Vi skal nu i gang med at sørge for, at ledelserne, medlemmerne og alle aktører på området tager vores anbefalinger til sig«, siger Bue Juvik.

Udpluk fra politikpapiret
De fælles akutmodtagelser skal være et godt førsteophold for KBU-læger

En fælles akutmodtagelse er i kraft af det brede patientindtag på mange måder et oplagt sted for læger i klinisk basisuddannelse (KBU) at starte lægelivet og videreuddannelsen.

De fælles akutmodtagelser bør etableres med egen ledelse

For at sikre kvaliteten af modtagelse, triage, diagnostik, behandling og visitation af den akutte patient og dermed fremme fokus på den initiale del af patientforløbet skal de fælles akutmodtagelser etableres med egen ledelse.

Der skal være en entydig ansvarsplacering for patienterne

Der skal til enhver tid være en klar ansvarsplacering, så der er mulighed for at håndtere uafklarede patienter og initial behandling under korte indlæggelsesforløb af f.eks. 1-2 døgns varighed.

Hoveduddannelseslæger skal have funktion i de fælles akutmodtagelser, og for udvalgte specialer kan direkte ansættelse overvejes

I hoveduddannelsen skal der ske en yderligere fordybelse i specialet, en oplæring i relevante tilgrænsende specialer og en modning i rollen som leder, samarbejder og professionel.

Introduktionslæger ansættes på specialafdelingerne med funktion i de fælles akutmodtagelser

Der, hvor læringspotentialet er, bør de udannelsessøgende læger også være. For læger i introduktionsstillinger i flere specialer indeholder målbeskrivelserne et antal kompetencer inden for rollen som medicinsk ekspert, som i fremtiden kun vil kunne opnås i de fælles akutmodtagelser.

Den fælles akutmodtagelse er et fælles ansvar

Speciallæger (i tilstedeværelsesvagt) fra specialafdelinger har hele døgnet et medansvar for sikring af den faglige kvalitet af deres respektive specialer i den fælles akutmodtagelse.

Kilde: Yngre Læger »Den fælles akutmodtagelse på Det gode hospital«

Lad YL sælge budskabet

Yngre Læger vil gerne sælge opskriften på den gode fælles akutmodtagelse til yngre læger, overlæger, afdelingslæger, sygehusledelserne og andre, så politikken kan udvikles og forhåbentlig gennemføres. Har I lyst til et besøg, så send en mail til YL-bestyrelsesmedlem Bue Juvik, der er tovholder på projekt fælles akutmodtagelse: juvik@dadlnet.dk

Yngre Læger dropper politisk redaktør

Efter en intens debat besluttede Yngre Lægers repræsentantskab på Comwell i Kolding torsdag, at den politiske redaktørpost på Ugeskrift for Læger afskaffes.

I alt stemte 47 for bestyrelsens forslag, 20 stemte imod og fem stemte blankt. Samtidig fik bestyrelsen vedtaget sit forslag til en styrket kommunikationsplan.

I stedet for en politisk redaktør har Yngre Læger allerede nedsat en kommunikationsgruppe, der skal styrke kommunikationsarbejdet og sikre, at Yngre Lægers politik bliver hørt. Ikke kun i Ugeskriftet, men i det ganske danske mediehav.