Skip to main content

Gestationel diabetes blandt danskere og indvandrere

Der er stor variation i risikoen for at udvikle gestationel diabetes mellitus, som er højest blandt kvinder fra de asiatiske lande.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Peter Lange plange@dadlnet.dk

9. maj 2020
2 min.

I dag har omkring 20% af kvinderne i den fødedygtige alder i Danmark en ikkedansk baggrund. Gestationel diabetes mellitus (GDM) defineres som nedsat glukosetolerans, der debuterer i graviditeten. GDM øger morbiditeten for mor og barn både i graviditeten og perinatalt og er en signifikant prædiktor for udvikling af type 2-diabetes og metabolisk syndrom senere i livet. I et nyt dansk registerstudie har man undersøgt betydningen af oprindelsesland for risikoen for at udvikle GDM. Studiet omfatter ca. 725.000 graviditeter i perioden 2004-2015, heraf ca. 15% hos kvinder med ikkedansk baggrund. Risikoen for GDM varierede signifikant med moderens oprindelsesland: Sammenlignet med danske kvinder var risikoen for at få GDM halvt så stor for kvinder, som kom fra Sverige, men ca. fem gange større for kvinder, som kom fra Sri Lanka. Den høje risiko for kvinder fra asiatiske lande forblev forhøjet efter statistisk justering for body mass index.

Overlæge og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) Hanne Brix Westergaard, Nordsjællands Hospital, kommenterer: »Ulighed i sundhed ses også i obstetrikken. Gravide med ikkedansk baggrund har et andet sygdoms- og henvendelsesmønster end danskfødte gravide kvinder. Studiet viser en klar sammenhæng mellem oprindelsesland og risikoen for GDM, med væsentlig øget risiko for gravide kvinder fra visse ikkevestlige lande, særligt Sri Lanka (11,2%), Marokko (9,2%), Indien (7,5%) og Pakistan (7,1%).

DSOG analyserer og diskuterer en universel GDM-screening og en lavere grænseværdi ved screening. Den nuværende GDM-screening indeholder ikke oprindelsesland, men med Nielsen et al’s studie må vi overveje, om gravide kvinder fra lande, hvor der er særlig høj risiko for GDM, bør tilbydes screening. GDM-opsporing blandt kvinder med ikkedansk baggrund er vigtig, men vanskeliggøres af manglende adgang til tolkeservice og dermed sikker kommunikation. Ved konstateret GDM er det ligeledes udfordrende at skulle formidle kompleks information om GDM-kontrol, håndtering under fødsel, risiko for den nyfødte, livslang diabetesscreening og livsstilsinterventioner. DSOG mener derfor, at alle gravide kvinder inklusive illegale flygtninge bør have lige adgang til svangreomsorgens tilbud i Danmark, herunder adgang til tolkeservice«.

Kragelund Nielsen K, Andersen GS, Damm P et al. Gestational diabetes risk in migrants. J Clin Endocrinol Metab 2020;105:dgaa024.

Interessekonflikter: ingen.