Skip to main content

Helbredsmæssige konsekvenser af vægtstigning efter rygestop

Vægtstigning efter rygestop øger risikoen for at få diabetes, men nedsætter total og kardiovaskulær mortalitet.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

30. aug. 2018
2 min.

Efter rygestop tager de fleste 2-5 kg på, men nogle gange kan vægtstigningen blive meget mere udtalt. I en ny undersøgelse, der er baseret på tre store amerikanske kohorter af personer, som arbejder i sundhedsvæsenet, fokuserer man på, om vægtstigningen nivellerer de helbredsmæssige fordele af rygestop. I løbet af den ca. 20 år lange observationsperiode var der ca. 12.000 nye tilfælde af diabetes og næsten 23.000 dødsfald heraf ca. 5.500 kardiovaskulære. Man fandt i studiet, at risikoen for at udvikle type 2-diabetes var ca. 20% højere blandt dem, som holder op med at ryge, end blandt dem, som fortsatte, og at den steg proportionalt med vægtstigningen efter rygestop. Uanset vægtstigningen havde de personer, som ophørte med at ryge, signifikant lavere kardiovaskulær og total mortalitet. Forfatterne konkluderer, at selv om rygestop medførte vægtstigning og øget risiko for diabetes, var det associeret til lavere kardiovaskulær mortalitet og signifikant bedre overlevelse.

Professor Merete Osler, Københavns Universitet, kommenterer: »Analysen af disse unikke data, hvor man gennem en periode på 20 år har målt deltagernes vægt og rygestatus hvert andet år, er velgennemført. Den underbygger, at især vægtstigning på over 5 kg i årene lige efter rygeophør øger risikoen for at få type 2-diabetes, og viser også, at vægtstigningen forklarer 68% af den forøgede risiko for diabetes efter rygeophør. De eksrygere, som tog mest på, havde ved udgangspunktet højere BMI og lavere fysisk aktivitet end de eksrygere, som tog mindre på, og forfatterne diskuterer muligheden for at forebygge vægtstigning efter rygeophør gennem øget fysisk aktivitet og sundere kost. Hvis dette kan fastholde rygeophør, er det godt, men det må ikke blive en udfordring, der fører til, at rygningen genoptages. For fordelene ved rygeophør opvejer ifølge denne undersøgelse eventuelle helbredsrisici ved fedmerelateret diabetes. Det skal dog nævnes, at studiet er baseret på kohorter med relativt få komorbide sygdomme og lav rygeprævalens. Så det er ikke sikkert, at resultaterne umiddelbart kan overføres til mere udsatte borgere, f.eks. patienter med psykiske lidelser, hvor rygning er udbredt, og som kan være i medikamentel behandling, der også kan påvirke vægten«.

Hu Y, Zong G, Liu G et al. Smoking cessation, weight change, type 2 diabetes, and mortality. N Engl J Med 2018;379:623-32.

Interessekonflikter: ingen.