Skip to main content

Prednisolon til børn med sekretorisk otitis media

Peroral prednisolonkur havde en meget begrænset effekt på forløbet af en langtrukken sekretorisk otitis media.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

27. aug. 2018
2 min.

Sekretorisk otitis media (SOM) er en meget hyppig tilstand hos småbørn, hvor man ser ikkepurulent inflammation i mellemøret med serøst og/eller mukøst sekret. SOM kan være en følge af akut mellemørebetændelse og kan trække ud i langdrag med persisterende effusion. Børnene har nedsat hørelse, og langvarig SOM kan føre til både forsinket sprogudvikling og kroniske mellemøreforandringer. SOM har en tendens til spontan regression, men hvis effusionen fortsætter ud over tre måneder, behandles mange af børnene med dræn. I et nyt engelsk studie har man undersøgt effekten af én uges prednisolonbehandling (20-30 mg dagligt) på hørelsen hos 400 børn med bilateral hørenedsættelse som følge af SOM, som har stået på i over tre måneder. Forfatterne fandt, at 40% af børnene i prednisolongruppen fik acceptabel hørelse efter fem uger, men det samme var tilfældet hos 33% af børnene i placebogruppen (p = 0,16). De konkluderede, at prednisolon ikke er effektiv ved persisterende SOM.

Professor Therese Ovesen, Aarhus Universitet, kommenterer: »Konklusionen er ikke så overraskende, når man tager den tilgrundliggende årsag til SOM i betragtning for den inkluderede aldersgruppe (2-8 år), nemlig dårligt fungerende eustakisk rør, der giver anledning til en kortere eller længerevarende inflammation i mellemørets slimhinde, hvilket teoretisk kan brydes med steroid. Men kun for en kort bemærkning, idet modningen af det eustakiske rør næppe vil være påvirkelig af steroid – kun børnenes alder og vækst kan afhjælpe dette. Såfremt målet er at holde den inflammatoriske proces i skak, skulle der være tale om en langvarig steroidbehandling, hvilket ikke er acceptabelt hos SOM-børn. Det nye studie er omfattende og umiddelbart veltilrettelagt og viser de sædvanlige knaster i undersøgelser af SOM: manglende tilsagn fra forældre, frafald på grund af valg af anden behandling (dræn) i opfølgningsperioden, problemer med sikker bestemmelse af hørelsen blandt de yngste børn, livskvalitet og bivirkningsprofiler«.

Francis NA, Cannings-John R, Waldron C-A et al. Oral steroids for resolution of otitis media with effusion in children (OSTRICH): a double-blinded, placebo-controlled randomised trial. Lancet 2018;392:557-68.

Interessekonflikter: ingen.