Skip to main content

Procalcitoninvejledt antibiotisk behandling af luftvejsinfektioner

Brugen af procalcitonin på akutafdelingen kunne ikke reducere forbruget af antibiotika

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

23. aug. 2018
2 min.

Procalcitonin (PCT) er en biomarkører, som foruden at være et forstadie til hormonet calcitonin også produceres i en række celler som respons på infektioner med bakterier, svampe og parasitter, men ikke ved virusinfektioner. PCT har været undersøgt i en række studier af nedre luftvejs-infektioner, og i et nyligt publiceret systematisk review, som vi tidligere har omtalt i Ugeskrift for Læger, konkluderede man, at procalcitoninguidet antibiotisk behandling reducerede antallet af antibiotikakure uden at bringe sikkerheden over styr. I et nyt amerikansk studie baseret på over 1.600 akutte patienter, der var mistænkt for at have akut nedre luftvejs-infektion og blev randomiseret til en PCT-gruppe og en kontrolgruppe, kunne man dog ikke påvise et mindre antal antibiotikadage, og man fandt heller ikke forskelle i forekomsten af bivirkninger.

Overlæge, forskningslektor Jens-Ulrik Stær Jensen Lungemedicinsk Sektion, Gentofte Hospital og Københavns Universitet kommenterer: »Huang et al har undersøgt 1.656 patienter med hoste og tegn på akut luftvejsinfektion. Ved inklusion var det endnu ikke besluttet, om patienterne skulle have antibiotika. Halvdelen fik PCT-vejledt antibiotika, og halvdelen fik antibiotika styret ved hjælp af ’udbredelse’ af nationale guidelines. Antibiotikakurens længde var ens, ca. fire dage, i de to grupper. Umiddelbart står dette studie i kontrast til en nyligt publiceret metaanalyse med 6.708 patienter, hvor man fandt reduceret dødelighed, færre antibiotikabivirkninger og markant mindsket antibiotikaforbrug i PCT-gruppen. Forklaringen bør findes i de betydelige forskelle i design og patientgrundlag. I metaanalysen indgik kun patienter, hvor antibiotika var indiceret efter gældende retningslinjer, og 85% blev indlagt (vs. kun 47% i det nye studie). 30-dagesdødeligheden var 9,3% (vs. 1,6% i det aktuelle studie). Særligt længden af kontrolgruppens antibiotikakur bør bemærkes: 9,4 dage i metaanalysen og 4,3 dage i det aktuelle studie.

Samlet set bidrager det nye studie til at afgrænse, hvor man ikke bør bruge PCT, nemlig i settings, hvor man i forvejen har en strategi, der resulterer i en meget kort antibiotikakur hos patienter uden alvorlig luftvejsinfektion. Studiet ændrer ikke på, at PCT-vejledt antibiotikabehandling hos indlagte patienter med KOL-eksacerbation og samfundserhvervet pneumoni er indiceret med henblik på reduktion af antibiotikaforbruget«.

Huang DT, Yealy DM, Filbin MR et al. Procalcitonin-guided use of antibiotics for lower respiratory tract infection. N Engl J Med 2018;379:236-49.

Interessekonflikter: ingen