I indlægget »Generisk ordination – ja tak!« i Ugeskrift for Læger den 28. november oplister Peder Ahnfeldt-Mollerup, Troels Kristensen og Jens Søndergaard en række gode grunde til at indføre generisk ordination i Danmark.
Læs også:
Generisk ordination – ja tak!
Jeg skal ikke gennemgå dem her, men vil blot understrege, at Lægeforeningen er helt på linje og siger et stort ja tak til generisk ordination. I mindst ti år har forslaget om at lade læger ordinere et indholdsstof og ikke et konkret præparat været en del af Lægeforeningens lægemiddelpolitik. Årsagen er ganske enkelt, at der er store fordele ved generisk ordination.
Dels vil det øge patientsikkerheden, og dels vil det spare læger tid – og tid er en mangelvare for læger. Desuden er det apotekernes spidskompetence at finde det præparat, som stemmer overens med ordinationen. Derfor burde arbejdsgangen ved ordination af lægemidler være som følger:
Lægen skal have ansvar for ordination, dosis og varighed af behandlingen. Apoteket skal effektuere ordinationen i praksis. Modellen giver et rent snit i arbejdsdelingen mellem læger og apotekets farmaceuter. Vi kan som læger koncentrere vores indsats om diagnostik og behandling. Farmaceuter kan udnytte deres spidskompetencer samt viden om lægemidler og muligheder for indtagelse til i dialog med patienten at finde frem til det bedste produkt.
Konkret vil det øge patientsikkerheden, fordi det mindsker risikoen for forveksling på baggrund af de ofte mange forskellige handelsnavne, som lægemidler sælges under på apoteket. Samtidig vil det frigive lægekræfter, da dialogen om eksempelvis pakkestørrelser, pris og restordre i langt højere grad vil ske på apoteket.
Lad der derfor ikke herske tvivl om, at vi fra Lægeforeningens side fortsat vil arbejde for generisk ordination.