What?? Mener købmandssønnen virkelig, at han vil gøre bedre indkøb, hvis han er afhængig af leverandører for sin efteruddannelse? Er der mon ikke en risiko for, at den leverandør, der sikrer efteruddannelsen, får ordren, i stedet for den leverandør, der har det bedste produkt?
I samme artikel siger ledende overlæge Ejler Ejlersen, Medicinsk Afdeling i Vejle, at han gerne vil sende sine læger afsted til et KOL-kursus i London, hvis et lægemiddelfirma betaler, men ikke hvis afdelingen selv skal betale. ”Pengene kan jo kun bruges en gang”, siger han. Jo, det er jo rigtigt. Men ved at lade firmaerne betale skubber Ejlersen udgiften over på sygesikringen/regionen og i sidste ende på patienterne og Danmarks skatteydere. Det er jo dem, der betaler for KOL-medicinen.
I næste artikel retter Ugeskriftet fokus mod Sverige, hvor industriens mulighed for at finansiere lægers kongresrejser blev fjernet 1. januar 2015. ”Mindre uddannelse af svenske læger efter stop for industrifinansiering”, skriver Ugeskriftet i rubrikken og tilføjer, at der skulle være sket en reduktion på 30%. Det er nok en lige lovligt kreativ udlægning af sagen. Det ser ud til, at antallet årlige efteruddannelsesdage i året efter forbuddet mod industrifinansiering faldt fra 6,37 til 6. Det svarer til 5,7% eller knap 3 timer pr. år.