»Med de budgetter vi har, er vi i stand til at absorbere de udgifter, der måtte være. Vi går jo ikke fra alting til ingenting. Vi har arbejdet med dette her i flere år, hvor mindre og mindre er blevet industribetalt over de seneste år. Tiden er kommet til at tage ansvaret selv«, siger regionsdirektør Jane Kraglund.
Er du ikke nervøs for, at lægerne på Sjælland skal blive dygtigere end jeres?
»Det forudsætter jo, at lægerne ikke får den efteruddannelse, de har brug for, og det synes jeg er en forkert præmis. Vi har meldt ud, at vi påtager os ansvaret. Det er ikke det samme, som at lægerne ikke får nogen efteruddannelse«.
Er du villig til at gå i brechen for flere ressourcer, hvis det bliver nødvendigt?
»Jeg har stor tillid til, at de afvejninger foretages på en fornuftig måde på sygehusniveau«.
Med andre ord er det op til de enkelte sygehuse og afdelinger at finde pengene inden for de eksisterende budgetter. Det huer ikke de faglige miljøer.
»Vi er glade for, at industrien kommer ud af lægers efteruddannelse, hvis der er penge nok«, siger Henrik Ullum, formand for Lægefaglige Selskaber (LVS), med tungt tryk på »hvis«.
»Vi er bekymrende for, at pengene skal findes i de enkelte afdelingers budgetter, som vi ved er pressede. Regionerne siger, at det ikke er noget problem, men lad os nu se. Hver gang der kommer et hul i budgetterne, så er det lettest at spare på efteruddannelse, fordi den ikke giver her og nu-produktion«.
Hvad skal der gøres, synes du?
»I det mindste skal de have hegnet nogle penge ind til efteruddannelse. De kunne f.eks. lade sig inspirere af Region Nordjylland, som har individuelle efteruddannelsesbudgetter for overlæger. Løsningen i Region Nordjylland har dog den oplagte svaghed, at den p.t. kun dækker overlæger. Alle speciallæger har jo brug for efteruddannelse«.
I det nordjyske har hver overlæge en konto på 22.000 kr. om året, som er øremærket til efteruddannelse. Den skal ganske vist aftales med ledelsen, men alligevel.
Den nordjyske ordning forhindrer dog ikke, at læger også kan tage imod industribetalte kurser m.m. Men det kan ændre sig.
»Inspireret af beslutningerne i Region Midt og Syd overvejer vi selvfølgelig, om vi fremover ikke skal tillade firmasponsoreret efteruddannelse, men der er endnu ikke truffet nogen beslutning herom«, siger regionens sundhedsdirektør Anne Bukh.
I forhold til Medicinrådet er Region Nords politik tilstrækkelig.
»Med hensyn til udpegning af fagudvalgsmedlemmer skulle ordningen med de 22.000 kr. årligt til efteruddannelse sikre, at Region Nordjylland kan udpege medlemmer«, siger Anne Bukh.
På Sjælland
Også Region Sjælland tænker over konsekvenserne af Medicinrådets habilitetsregler, men oplyser, at der foreløbig ikke er nogen afklaring om, hvorvidt regionen vil følge Region Syd og Midts beslutninger om, at lægerne slet ikke må modtage sponsorstøtte til konference og kurser.
Region Hovedstaden har en politisk målsætning i både budgetaftalen for 2017 og 2018 om at sikre systematisk efteruddannelse af læger, men den er endnu ikke blevet udmøntet. Regionen er ved at undersøge praksis på området som input til eventuelle ændrede retningslinjer.
"Vi synes som udgangspunkt ikke, det er et problem at samarbejde med lægemiddelindustrien om f.eks. efteruddannelse, men det skal selvfølgelig ikke gå ud over lægernes troværdighed", siger Region Hovedstadens direktør for HR, Martin Magelund.
"Med hensyn til de af vores medarbejdere, som deltager i Medicinrådets arbejde, betaler vi selv for kurser, efteruddannelser, konferencer mv., så vi sikrer habiliteten i rådets arbejde".
Læs også: Regioner sjofler speciallægers efteruddannelse
Læs også: Aftale om (principper for) efteruddannelse
Læs også: Et klassisk catch-22 har ramt regionernes prioriteringsråd for medicin