Skip to main content

Medicinrådets metoder er givet til os

Svar på kritik af medicinrådets manglende transparens. Vi har ikke frihed til at ændre metoderne, lyder det blandt andet fra rådets formænd, der gerne vil åbenhed, skriver de.

Vicedirektør Steen Werner Hansen, Herlev og Gentofte Hospitaler
Lægefaglig direktør, Jørgen Schøler Kristensen, Hospitalsenheden Horsens
Formænd for Medicinrådet
E-mail: medicinraadet@medicinraadet.dk
Interessekonflikter: ingen

27. feb. 2017
2 min.

Rikke Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet, skriver i Ugeskrift for Læger (2017;179:358-9), at hun ikke kan lide Medicinrådets metoder. Hun kritiserer blandt andet Medicinrådet for at fravælge kvalitetsjusterede leveår samt for manglende transparens i valget af metode.

Medicinrådet er etableret af Danske Regioner inden for rammen af Folketingets syv principper for prioritering af sygehusmedicin. Metoderne er udviklet og fastlagt af Danske Regioner, som Rikke Søgaard i samme åndedræt roser for et »stort og imponerende benarbejde«.

Medicinrådet har altså ikke selv valgt metoderne, og vi har ikke frihed til at ændre dem. Det er derfor ikke muligt for os at skifte hest og tilvælge kvalitetsjusterede leveår fremfor en samlet vurdering af merværdi og omkostninger.

Vores arbejde er først lige begyndt, og vi forventer, at der på et tidspunkt bliver behov for at justere og tilpasse de metoder, der ligger til grund for vores anbefalinger og vejledninger.

Vi har et stort ønske om, at der bliver fuld åbenhed om vores arbejdsprocesser og det materiale, der ligger til grund for vores anbefalinger. Derfor vil vi offentliggøre en lang række dokumenter for hver eneste anbefaling og behandlingsvejledning.

Det giver ikke mening at sammenligne os med et medicinsk forsøg, som Rikke Søgaard prøver på, da vi ikke skal gennemføre en videnskabelig undersøgelse. Vores mål er ikke en omsiggribende intervention, men at udarbejde de rigtige anbefalinger til regionerne på baggrund af de metoder, som vi har fået tildelt.