Skip to main content

Spædbarnskolik og kiropraktik

Kiropraktor, ph.d. Lise Hestbæk1, 2)
E-mail: l.hestbaek@nikkb.dk
Læge, kiropraktor, ph.d. Henrik Wulff Christensen1, 3
1) Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik 2) Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet 3) Privat praksis, Rygxperten
Interessekonflikter: Henrik Wulff Christensen er i privat kiropraktorpraksis otte timer ugentligt

14. okt. 2019
7 min.

Ugeskrift for læger bragte i uge 32 et debatindlæg af speciallæge Jesper Brandt Andersen (JBA) om kiropraktik og spædbarnskolik.

Vi vil her gerne belyse nogle tilsyneladende misforståelser.

»Spædbarnskolik« betragtes ofte som en tidsbegrænset tilstand, men selv om barnets gråd oftest aftager, viser forskningen, at konsekvenserne kan være betydelige, som f.eks. øget risiko for senere migræne, søvnbesvær, emotionelle problemer m.m.

Diagnosen »spædbarnskolik« er udelukkende defineret på baggrund af gråd hos et i øvrigt raskt spædbarn. Der findes mange hypoteser vedrørende ætiologi: dårlig tarmflora, smerter i muskler og led og mange andre. Gråden kan altså have mange årsager, og dermed følger også, at behandlingen skal tilrettelægges efter den mest sandsynlige årsag hos det enkelte barn.

Mht. dokumentation for manipulationsbehandling er konklusionen af den seneste systematiske litteraturgennemgang, at »Der fandtes mindre, positive effekter, men hvorvidt disse er meningsfulde for forældre er fortsat uklart. […] Manuel terapi ser ud til at være relativt sikker«. Det evidensniveau er omtrent på højde med øvrige tilbud, som f.eks. probiotikabehandling. Det er muligt, at 50% af effekten af en hvilken som helst form for behandling af de grædende spædbørn skyldes de uspecifikke effekter (placebo) af at berolige og vejlede forældrene. Dette er en stor del af det, der foregår i praksis, og manuel behandling administreres kun, hvis det findes indikeret. Første konsultation hos en kiropraktor varer typisk 40 min, hvilket giver god tid til den gode anamnese og til rådgivning.

Mht. bivirkninger viser den eneste publicerede opgørelse over klager til Patienterstatningen vedrørende kiropraktorpraksis, at der ikke var nogen registrerede klager over kiropraktisk behandling af børn under 18 år i hverken Danmark eller Norge til trods for det meget store antal spædbørn, der ses i de to lande.

JBA refererer til to tilfælde af spædbarnsdød i udlandet. Disse dødsfald er tragiske, men i forbindelse med denne debat irrelevante, da ingen af behandlingerne var udført af kiropraktorer, og de anvendte teknikker ikke bliver brugt af danske kiropraktorer og ikke indgår i undervisningen af kiropraktorer på Syddansk Universitet.

De danske kiropraktorer har en kandidatgrad fra Syddansk Universitet og er autoriserede primære behandlere i det danske sundhedsvæsen. Kiropraktorer har faglig ekspertise i diagnostik af bevægeapparatet. Desuden er det vigtigt at huske, at kiropraktorbesøg ikke erstatter de normale besøg hos læge og sundhedsplejerske, men er et supplement, som forældrene tilvælger.

Til sidst vil vi gerne opfordre til, at vi som autoriserede sundhedsprofessionelle taler sammen, respekterer hinanden og arbejder sammen til patientens bedste.

En mere uddybende beskrivelse af emnet kan findes på https://www.danskkiropraktorforening.dk/nyheder/kiropraktoren/boern/

Fakta

Fakta